De uitbreiding van de groene mountainbikeroute in de ecologische zone langs de Regge is stilgelegd na protesten van tuinders op De Jipkesbelt.
Volledig scherm
De uitbreiding van de groene mountainbikeroute in de ecologische zone langs de Regge is stilgelegd na protesten van tuinders op De Jipkesbelt. © Archief

Aanleg mountainbikeroute in Nijverdal gestaakt na protesten van tuinders

NIJVERDAL - De werkzaamheden voor uitbreiding van de groene mountainbikeroute nabij het tuinderscomplex aan de Jipkesbeltweg zijn stilgelegd. Enkele leden van Tuinvereniging De Jipkesbelt hebben boos gereageerd op de aantasting van dit stukje natuur en het bestuur voelde zich naar eigen zeggen ‘overvallen‘ door het kappen van een nieuw 1,5 meter breed pad in dit stukje bos langs de Regge. 

De groene mountainbikeroute bestaat nu ongeveer een jaar, is zo'n 19 kilometer lang en loopt door het Reggedal en over de Hellendoornse Berg. In de buurt van verpleegtehuis Krönnenzommer in Hellendoorn sluit ze aan op de paarse route. Herman Pronk is als beheerder voortdurend bezig met het verfraaien van de groene route. Hij is de initiator van de werkzaamheden op De Jipkesbelt in een gebied dat de tuinders ooit moesten afstaan voor de aanleg van een ecologische zone langs de Regge. Inmiddels staat hier een prachtig stukje bos.

Alternatief

Pronk vertelt dat in samenspraak met Landschap Overijssel en de gemeente Hellendoorn was besloten tot deze uitbreiding van de route. Geconfronteerd met de protesten was het direct kappen met het kappen. Vrijdag is er een verhelderend gesprek geweest tussen Pronk en vertegenwoordigers van de gemeente en de tuinvereniging en daarin is volgens Pronk afgesproken dat de betrokkenen gaan overleggen over een eventuele aanpassing van de beoogde route. Het bestuur van de tuinvereniging wil inhoudelijk niet reageren op de uitkomsten van het overleg, maar in een extra nieuwsbrief aan de leden staat dat ‘het bestuur niet akkoord is met de loop van de huidige route, alle werkzaamheden worden gestaakt  en dat samen naar een alternatief wordt gekeken’.