Volledig scherm
© ANP XTRA

Aanranding van kleuter op straat in Rijssen was ‘experimenteergedrag’

ALMELO/RIJSSEN - Officier van justitie Alice Waterman heeft vrijdag een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van een half jaar geëist tegen de 18-jarige F. uit Rijssen. F. zou afgelopen april geprobeerd hebben om een 4-jarig jongetje aan te randden in zijn woonplaats. Ook zou F. een straat- en contactverbod moeten krijgen.

Wat er nou precies gebeurde afgelopen april, dat weet de 18-jarige autistische F. uit Rijssen niet meer. „Het is allemaal een beetje uit mijn hoofd verdwenen”, vertelde hij voor de rechtbank in Almelo vrijdag. Bij de politie vertelde hij dat hij het jongetje tegen was gekomen op straat en uiteindelijk meenam naar bosjes in de buurt. Daar zou hij wat geprobeerd hebben maar zijn gestopt omdat het kind hard begon te huilen. Een buurvrouw trof het jongetje in paniek en hard huilend aan op straat en bracht het naar zijn moeder.

‘Experimenteergedrag’

Een deskundige die F. onderzocht denkt dat er sprake was van ‘experimenteergedrag’, zoals jonge kinderen soms bij elkaar doen. Dat F. als 18-jarige in die fase zou zitten, zou komen omdat hij door zijn autismestoornis emotioneel op een veel jongere leeftijd functioneert. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. 

De deskundige denkt dat de kans klein is dat de 18-jarige nog een keer een kind aanraakt, maar daar denkt de begeleider van F. anders over. Om herhaling te voorkomen zou een traject van stapsgewijze begeleiding en behandeling nodig zijn.

Kans op herhaling

Officier van justitie Waterman denkt ook dat er meer zorgen zijn als het gaat om een kans op herhaling. „Hij zegt dat hij geen idee heeft waarom hij het deed en dat baart me wel zorgen.” 

Advocate Desirée Greven is van mening dat haar cliënt niet veroordeeld kan worden: „Er is namelijk sprake van vrijwillige terugtreding, hij is gestopt toen het jongetje ging huilen.” Greven vroeg de rechters ook om geen enkele vorm van gevangenisstraf op te leggen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.