Volledig scherm
De fietssnelweg F35 bij Wierden. B en W van Rijssen willen een aansluiting vanuit Deventer. © Sem van der Wal

B en W Rijssen-Holten willen 15.000 euro voor onderzoek naar fietssnelweg tussen Deventer en Wierden

RIJSSEN - Duurzame samenleving, CO2-reductie, schone omgeving zijn termen waarmee B en W van Rijssen-Holten argumenteren voor een onderzoek naar de aanleg van een fietssnelweg.

Burgemeester en wethouders vragen de raad een krediet beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar een mogelijke fietssnelweg tussen Deventer en Wierden, die logischerwijs ook door de gemeente Rijssen-Holten loopt. 

Alternatief

Volgens het college kan een fietssnelweg een prima alternatief zijn voor  de auto op korte en middellange ritten. Te meer daar steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets. Volgens B en W moet de komenden jaren volop worden ingezet op een duurzame samenleving, die ‘verantwoord gebruik maakt van de schaarse (energie)bronnen en die een schone omgeving voor ogen heeft. Ongeveer 40 procent van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het autoverkeer. We zien mogelijkheden dit terug te dringen door goede alternatieven aan te bieden waaronder snelle fietsroutes.’

Ontbrekende schakel

B en W refereren in het voorstel aan het provinciale Kernnet Fiets, waarin niet uitsluitend de hoofdfietsroutes in Overijssel zijn opgenomen, maar ook de ontbrekende schakels. Een daarvan is de route Deventer-Wierden; de ontbrekende schakel tussen de fietssnelweg Apeldoorn-Deventer en de F35 die bij Wierden begint en via Almelo, Hengelo en Enschede richting de grens gaat. 

Eerder gaven wethouder Johan Coes van Wierden en woordvoerder Maarten-Jan Stuurman aan dat de fietssnelweg Deventer-Wierden geen prioriteit heeft in die gemeenten. Volgens burgemeester Arco Hofland, in een eerdere reactie, waren die beide gemeenten in het ambtelijk overleg hierover wél positief. 

Commissie Grondgebied: donderdag 17 januari om 19.30 uur.