De uitleenpost in woonzorgcentrum De Wellehof waar de bewoners sinds deze week zelf boeken uit de kasten van de bibliotheek mogen pakken.
Volledig scherm
De uitleenpost in woonzorgcentrum De Wellehof waar de bewoners sinds deze week zelf boeken uit de kasten van de bibliotheek mogen pakken. © De Wellehof

Bewoners woonzorgcentra Rijssen mogen zelf bibliotheekboeken uit kasten pakken

RIJSSEN - Coördinatrice Anja Danneberg van de Bibliotheek Rijssen-Holten heeft zowel de sloten van de boekenkasten geopend als het rolluik omhoog getrokken, zodat bewoners van de Rijssense woonzorgcentra De Wellehof, De Schutse en De Parkstede ‘dag en nacht’ zelf een boek kunnen pakken.

De bibliotheek heeft al geruime tijd eigen uitleenposten in deze woonzorgcentra, die door vrijwilligers worden bemenst. De bewoners kunnen hier op een vast moment in de week een boek komen lenen. Elke uitleenpost heeft een collectie, die bestaat uit 200 grote letterboeken en 60 ‘normale’ boeken. Elke week worden zes boeken naar een volgende uitleenpost  doorgeschoven. 

Zelf pakken

De senioren in deze woonzorgcentra behoren tot de meest kwetsbare groepen nu het Corona-virus zich steeds verder verspreidt. De bibliotheek-directie heeft overwogen ook de uitleenposten voorlopig te sluiten, maar heeft een andere manier gevonden om de boeken toegankelijk te houden voor de bewoners. Die  mogen zelf een boek uit de kast halen en daarbij maakt het niet uit of ze wel of geen lid zijn van de bieb. „Zolang ze de boeken maar terugbrengen”. lacht Danneberg om te vervolgen: „Op die manier voorzien we in een behoefte. Nu deze ouderen niet meer zo vaak naar buiten gaan, hebben ze tenminste nog wat te doen.”

Bezorgservice

Ook de boeken aan huis dienst, waarbij vrijwilligers boeken bij zieke mensen thuis bezorgen, gaat voorlopig nog door al wordt wel bekeken hoe dat nu het beste kan worden aangepakt. Volgens Danneberg is het bijvoorbeeld mogelijk om een tas met boeken aan de deurkruk te hangen. „Maar gelukkig krijgen we nog geen signalen dat deze mensen hun boeken al uit hebben”, zegt ze.