Volledig scherm
Hellendoornse sportclubs keren zich tegen de aangekondigde huurverhoging van 10 procent voor alle gemeentelijke sportaccommodaties. ‘Maatschappelijk niet verantwoord.’ © Lars Smook

BLOS: ‘Tariefverhoging in Hellendoorn moet van tafel’

NIJVERDAL - De Bestuurscommissie voor Lichamelijke Oefening en Sport (BLOS) in de gemeente Hellendoorn ziet de aangekondigde huurverhoging van 10 procent voor alle gemeentelijke sportaccommodaties absoluut niet zitten.

Deze tariefverhoging is volgens Blos-zegsman Bernd Slettenhaar  ‘maatschappelijk onverantwoord’. De opbrengst van 45.000 euro weegt volgens hem niet op tegen de mogelijke gevolgen. En zeker niet als daardoor sportclubs omvallen. Dat is volgens de BLOS zeker niet uitgesloten, omdat lang niet elke vereniging deze extra kosten kan compenseren via de eigen kantine of aantrekken van nieuwe sponsoren. 

Afhaken

Deze sportclubs kunnen de dreigende huurverhoging alleen maar opbrengen door de contributie flink te verhogen en daar zitten veel leden niet op te wachten. Leden gaan bedanken. Het bestuur van gymsportvereniging Fysion Nijverdal stuurde de raadsleden hierover inmiddels al een ‘alarmerende brief’, waarin de verwachting wordt uitgesproken dat dan vooral oudere en gehandicapte leden gaan afhaken. Slettenhaar vreest bovendien dat de beoogde extra opbrengst niet wordt gehaald, omdat clubs minder gebruik gaan maken van de aanwezige sportvoorzieningen,

In eigen voet schieten

De BLOS vindt dat de gemeente zichzelf met deze maatregel in de eigen voet schiet. Minder sporten en bewegen betekent volgens de BLOS automatisch veel meer dure jeugdzorg. 

Slettenhaar: „Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt overduidelijk dat elke euro die in de sport wordt geïnvesteerd  elders 2,5 euro oplevert. Samen sporten zorgt voor een veel lager ziekteverzuim, hogere arbeidsproductiviteit, betere schoolprestaties, minder probleemgedrag, minder jeugdcriminaliteit en dus lagere zorgkosten. Het is nu blessuretijd, maar met een goede wissel kunnen we toch nog 2,5 keer scoren!”