Jan Bronninkreef, die we kennen als ‘Boer Jan’ uit Expeditie Robinson, gaat vandaag niet in Den Haag demonstreren.
Volledig scherm
Jan Bronninkreef, die we kennen als ‘Boer Jan’ uit Expeditie Robinson, gaat vandaag niet in Den Haag demonstreren. © Videostill

Boerenprotest voor Boer Jan te publieksonvriendelijk: 'Ik ga niet’

VIDEODIJKERHOEK - Jan Bronninkreef is boer in hart en nieren, maar gaat vandaag niet op de trekker naar Den Haag. De oud-winnaar van Expeditie Robinson is bang dat de boeren hun krediet verspelen. Boer Jan uit Dijkerhoek is voor meer publieksvriendelijke acties. “De gemiddelde Nederlander kent ons standpunt en steunt ons, dus we moeten de boodschap nu bij het kabinet zien te brengen.”

“Ik heb dezelfde zorgen als iedere boer wat betreft het stikstofbeleid en onze zwakke positie in de hele keten, want de supermarkten hebben een gigantische machtspositie", zegt Boer Jan in De Ochtendshow to go. “Ook maak ik mij zorgen over de steeds veranderende wet- en regelgeving, waar je als gewoon boerengezin steeds maar weer op in moet spelen en wat in het gezin voor een hele hoop stress kan zorgen.”

Boerenbrunch

“Ik vind wel dat de boerenprotesten publieksvriendelijk moeten blijven. Ik ben zelf op 1 oktober op het Malieveld geweest. Daar hebben we ons punt gemaakt. Op 13 december ben ik ook bij de boerenbrunch in Amsterdam geweest. Bij zulke acties zoeken we verbinding met de burger en maken we tegelijkertijd ons standpunt duidelijk", zegt Bronninkreef. “Dat soort actief spreken mij een stuk meer aan. Ik denk dat de burger ons tot nu toe goedgezind is en dat moeten we zo houden.”

Zelf is Bronninkreef vandaag gewoon aan het werk. “Ik volg de actie op de voet en ik heb veel waardering voor mijn collega's, maar ik hoop wel dat ze zich aan de wet houden. Mensen moet er zo weinig mogelijk hinder van ondervinden.”