Bonte kinderstoet kleurt centrum van Hellendoorn

HELLENDOORN - De kinderen van De Knuist, peuters van Bruintje Beer en leerlingen van de Sint Sebastianusschool gingen vrijdagochtend helemaal los tijdens de carnavalsoptocht door het Hellendoornse centrum. Een bonte stoet van zo'n 200 verklede kinderen met versierde bolderkarren, skelters en zelfs een rollator met een daarop gemonteerd oranje zwaailicht.

Het carnavalsfeest voor de leerlingen van de Sint Sebastianusschool begon al ruimschoots voor aanvang van de optocht. In de centrale ruimte werd fanatiek gedanst en liepen de kinderen rond in een lange polonaise onder het goedkeurend oog van fleurig uitgedorste meesters en juffen en leden van de organiserende ouderraad. Op verzoek draait Saskia Jansen van de ouderraad vrolijk een rondje om haar glinsterende supergirl-uniform goed te laten zien. Iets verderop staan Anton uit Tirol, Supermario, Maja de Bij en een piraat uit de Carribean (‘zonder zwaard’) rustig te wachten op wat komen gaat. 

‘Altijd gezellig’

De optocht van 2020 is groter dan ooit, omdat deze keer ook peuterspeelzaal Bruintje Beer en kinderopvang De Knuist meedoen. Prins Twan 1 van carnavalsvereniging De Gagelkealtjes uit Nijverdal en zijn gevolg zijn van de partij en ook prins Ketel 1 en andere leden van de nieuwe carnavalsvereniging De Ketelaars uit Hellendoorn laten zich niet onbetuigd. In tegenstelling tot de Kruidenwijk en Nijverdal is Hellendoorn niet omgedoopt tijdens het carnaval. „Dat is niet nodig, het is altijd gezellig om in Hellendoorn te zijn”, merkt prins Ketel 1 (Eddy Broekmate) diplomatiek op. Hij is het met zij-instromer Jan Haarhuis eens dat carnaval en lokale politiek soms wel op elkaar lijken. Zijn goedbedoelde advies: „Neem het allemaal niet al te serieus.”

Van links naar rechts

De Gagelkealtjes hebben de oudste rechten en de Nijverdallers gaan daarom voorop in de carnavalsstoet. Bij het bekende nummer van de Snollebollekes voegen ze direct de daad bij het woord en zwieren opgewekt van links naar rechts over straat. Een groot contrast met prins Ketel 1 en zijn gevolg, die nog wat onwennig meelopen en duidelijk soepeler in de heupen moeten worden. 

Ieder kind mocht zelf bepalen of hij/zij zich zou verkleden en hoe. „Niets hoeft, alles mag en dat is misschien nog wel het leukste van carnaval vieren”, zegt directeur Ingrid  Kuipers. In de stoet lopen onder meer feeën, judoka’s, vampieren, militairen en prinsessen mee en ook Mega Mindy is van de partij. Maar niet elk kind vindt de optocht even leuk. Een 3-jarige van De Knuist gaat demonstratief in een kar liggen en valt tegen het einde van de optocht bijna in slaap. Een leerling vraagt de schooldirecteur of hij nog moet gaan opruimen. „We hebben de kinderen gevraagd een beetje rustig met de confetti om te gaan, want we willen het dorp niet ontsieren”, zegt Kuipers.

Onder grote belangstelling trok de carnavalsoptocht vrijdagochtend door Hellendoorn.
Volledig scherm
Onder grote belangstelling trok de carnavalsoptocht vrijdagochtend door Hellendoorn. © Annina Romita
Pippi Langkous blijft populair bij de jeugd, ook in Hellendoorn.
Volledig scherm
Pippi Langkous blijft populair bij de jeugd, ook in Hellendoorn. © Annina Romita