Volledig scherm
Een artist impression van VAB Architecten & Adviseurs van ‘Buitenplaats Ypelo’, een bouwplan voor dertien woningen op het terrein van een voormalige varkenshouderij in deze Wierdense buurtschap. © VAB Architecten & Advisieurs

Bouwplan voor dertien woningen op ‘Buitenplaats Ypelo’

YPELO-  Er bestaan plannen voor het realiseren van dertien woningen aan de Ypeloweg 23 in de Wierdense buurtschap Ypelo op het terrein waar vroeger varkensbedrijf Wassink was gevestigd. Het gaat om elf nieuwe ‘schuurwoningen’ en het opsplitsen van het voormalige woonhuis in twee huizen.

Volgens makelaar Erik Baltes uit Nijverdal moest dit agrarische bedrijf destijds plaats maken voor natuurproject De Doorbraak. Het is gekocht door de Dienst Landelijk Gebied (DLG) en vervolgens door de provincie Overijssel doorverkocht aan een projectontwikkelaar in Rijssen, waarvan hij de naam niet bekend wil maken. De schuren zijn al jaren geleden gesaneerd.

‘Landelijke uitstraling’

De elf nieuwe ‘schuurwoningen’ zijn volgens de makelaar ‘huizen met een landelijke uitstraling, die goed passen in de omgeving’. Het gaat hierbij om een vrijstaande woning en enkele blokjes met geschakelde woningen. Het bestaande woonhuis wordt verbouwd tot twee woningen. De kavels van ‘Buitenplaats Ypelo’ variëren in grootte van 191 tot 5.475 vierkante meter en kosten tussen de 100.000 en 300.000 euro. Baltes is voor zijn opdrachtgever nog op zoek naar een bouwbedrijf, dat dit project wil uitvoeren.

Bouwvergunning

De makelaar geeft aan dat volgens het geldende bestemmingsplan op deze 2,5 hectare zo’n 7.650 kubieke meter mag worden bebouwd. „Het ingediende bouwplan voldoet hieraan en daarom kon de gemeente weinig anders dan hiervoor een bouwvergunning afgeven. Uit nader onderzoek blijkt dat de stikstofcrisis geen  roet in het eten kan gooien. Het plan is inmiddels besproken met de buren en Plaatselijk Belang Rectum-Ypelo”, zegt Baltes. 

Volledig scherm
‘Buitenplaats Ypelo’ krijgt woningen met een ‘landelijke uitstraling’ en passen daarom volgens makelaar Erik Baltes prima in dit stukje buitengebied van de gemeente Wierden. © VAB Architecten & Adviseurs