Volledig scherm
Het echtpaar Polhoud-Nijland was maandag 65 jaar getrouwd. © Bert Kamp

Briljanten echtpaar Polhoud in Rijssen: ‘Iedere dag is voor ons een cadeau’

RIJSSEN - Tonnie Polhoud (89) en Dieneke Polhoud-Nijland (84) uit Rijssen waren maandag 65 jaar getrouwd. Net als vijf jaar geleden waren er de schriftelijke gelukwensen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en kwam burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten het briljanten paar persoonlijk feliciteren. 

De bruidegom wilde deze keer geen grote feestboog meer bij de woning aan de Elsenerstraat 55, waar het stel sinds het huwelijk in 1954 woont. Maar de vlaggetjes in de woonkamer waren acceptabel en de aandacht van familie, vrienden en bekenden werden deze dag in dank aanvaard.

Harderwijker Polhoud kwam naar Rijssen om als loodgieter/elektricien aan de slag te gaan bij installatiebedrijf Van Dam. Het bedrijf was gevestigd aan de Elsenerstraat, waar ook de ouderlijke woning van Dieneke stond. Hij zag het jonge meisje regelmatig op de solex voorbij snorren en toen bij haar thuis de waterpomp moest worden gemaakt werd het eerste voorzichtige contact gelegd. Ze vonden elkaar direct leuk. Wat later gingen Dieneke en een vriendin oppassen bij haar zus aan de Lentfertsweg. Tonnie volgde, de vriendin ging naar huis en sinds die avond was het dik aan. „En het is nooit meer uitgegaan”, lacht Tonnie.

Via Van Dam en het gemeentelijk gasbedrijf kwam Polhoud in 1960 als bode in dienst bij de gemeente Rijssen. Hij werkte 29 jaar onder drie burgemeesters en al die jaren was horen, zien en zwijgen zijn devies. Zijn vrouw baarde acht kinderen, vijf dochters en drie zonnen. Behalve de opvoeding  van haar kroost nam zij ook 25 jaar de zorg voor haar inwonende moeder Jenneke op zich. Inmiddels zijn er 26 kleinkinderen en 12 achter-kleinkinderen, die zaterdag bijeenkomen voor een huwelijksfeest in Elsen.

‘Verdraagzaamheid, niet op alle slakken zout leggen, elkaar de waarheid zeggen en ruzie voor het slapen gaan weer goedmaken’ zijn volgens Polhoud de geheimen van een goed huwelijk. Vorig jaar waren beide echtelieden behoorlijk ziek. Het gaat nu weer veel beter. „Iedere dag is voor ons een cadeau”, zeggen ze.