Volledig scherm
De woning Koetshuisstraat 5 in 2016. © Google Maps

Broer en zus willen nog even blijven aan Hellendoornse Koetshuisstraat

ALMELO/HELLENDOORN - Zorgorganisatie RIBW wil ze zo snel mogelijk uit de woning aan de Hellendoornse Koetshuisstraat, maar broer en zus willen graag nog even blijven totdat ze beiden een andere woning hebben.

Psychische problemen

Beide partijen verdedigden dinsdagmiddag hun standpunt in kort geding bij rechter Lisette Goffin. Volgens de RIBW-raadsman Jan Eerbeek is het geduld van de zorgorganisatie (hulp bij psychische of psychiatrische problemen) zo ongeveer ten einde. Broer en zus verwaarlozen de woning aan de Koetshuisstraat en veroorzaken overlast in de buurt. De jonge vrouw komt, volgens Eerbeek, haar afspraken niet na, betaalde geen huur en stelt zich onbegeleidbaar op. Daar komt bij dat de broer eigenlijk niet meer in de woning zou moeten wonen. 

Koppeling huur en zorg

Het huren van de woning is gekoppeld aan de begeleiding en die eindigde voor hem medio 2018. Volgens Eerbeek heeft RIBW door de vingers gezien dat de broer in de woning bleef wonen, omdat zijn zus nog begeleiding kreeg. Maar die eindigde voor haar in november. Dit gevoegd bij de opstelling van de jonge vrouw en de overlast voor de buurt, bracht de RIBW ertoe door te pakken.

Goede weg

Volgens raadsman Erik Nijhoff zijn broer en zus nu op de goede weg. Hij is bemiddelbaar bij woningcorporatie Reggewoon en reageert op elke woning waarvoor hij aanmerking komt. Zij heeft een kleine woning van Reggewoon in Enter geaccepteerd, waar ze zonder haar broer gaat wonen. Voor beiden komt de vordering van RIBW om de woning in Hellendoorn te ontruimen dan ook te vroeg. Ze willen daar blijven wonen totdat ze ander onderdak hebben. Rechter Goffin doet binnen twee weken uitspraak.