Het combiviaduct in de Markeloseweg krijgt de naam De Haspel
Volledig scherm
Het combiviaduct in de Markeloseweg krijgt de naam De Haspel © Google Maps

Combiviaduct tussen Holten en Markelo heet straks De Haspel

HOLTEN - Het combiviaduct over de A1 tussen Holten en Markelo gaat De Haspel heten. In het kader van de verbreding van de snelweg worden de naast elkaar gelegen viaducten door Rijkswaterstaat opgeknapt. Het combiviaduct is vooral bekend doordat het rood is geschilderd door FC Twente-fans.

Middeleeuwen

De naam is bedacht in het gemeentehuis van Rijssen-Holten en de Oudheidkamer Hoolt’n is er content mee. De Haspel verwijst naar het gebied rond twee boerderijen uit de middeleeuwen, in de Marke Holten, die in de directe omgeving van de viaducten hebben gelegen. De naam De Haspel is algemeen bekend als locatie in Holten. ‘De keuze voor deze naam sluit aan bij de De Kiete, ook een historische verwijzing naar een verdwenen boerderij’, aldus B en W van Rijssen-Holten. 

Veldnamen

De A1 telt binnen Rijssen-Holten zeven viaducten. Vier ervan hebben een naam: De Rille, De Wakels (het fietsviaduct bij Rijssen dat wordt vervangen), De Borkeld en De Kiete. Alle namen zijn ontleend aan lokale (veld)namen.

Calamiteiten

De Haspel is ook een zandweg en een veldnaam in Rijssen maar dat zal volgens de gemeente niet tot verwarring leiden met de viaducten omdat bij calamiteiten altijd wordt gezocht op woonplaats en straatnaam.