Volledig scherm
Het winkelpand aan de Dahliastraat 29 in Nijverdal waar voorheen gospelshop De Boei was gevestigd. © Han Haveman

Commissie voor Bezwaarschriften: Brandwerendheid pand in Nijverdal moeilijk te testen

NIJVERDAL - De onafhankelijke Commissie voor de Bezwaarschriften oordeelt dat de gemeente Hellendoorn onterecht een dwangsom heeft opgelegd aan de Nijverdaller Mischa Masthoff. Hij is de eigenaar van het winkelpand aan de Dahliastraat 29, waar voorheen gospelshop De Boei was gevestigd.

De gemeente verplichtte Masthoff eerder dit jaar maatregelen te nemen om de brandwerendheid van dit pand te verbeteren. Masthoff verbouwde hierop de boel, maar kon daarna niet officieel aantonen dat de ‘doorvoeringen’, de plekken waar kabels, leidingen en dergelijke dwars door de plafond gaan, een brand van 30 minuten kunnen weerstaan.

Geen testrapport

Dat Masthoff geen officieel testrapport aan de gemeente kon overhandigen heeft te maken met het feit dat die ‘doorvoeringen’ door een plafond van perfora lopen. Dat is een soort holle baksteen, die al geruime tijd niet meer wordt gemaakt. Masthoff kan de verplichte brandwerendheid alleen bewijzen door een stuk uit zijn plafond te zagen en daartoe is hij naar eigen zegen niet bereid. 

De Commissie voor de Bezwaarschriften vindt het ‘onredelijk’ van de gemeente dat zij de bewijslast in dit geval geheel bij Masthoff heeft gelegd en concludeert dat het voor de Nijverdaller vrijwel onmogelijk is om met het gevraagde testrapport  op de proppen te komen. Verder vindt de commissie dat uit de door Masthoff overlegde stukken van de aannemer blijkt dat de verbouwing de brandwerendheid van het pand heeft verbeterd.

Rechtbank

Masthoff was inmiddels ook naar de rechtbank in Zwolle gestapt, die zijn verzoek tot een voorlopige voorziening honoreerde. Hierdoor werd  de opgelegde dwangsom van 2.500 euro per week tot een maximum van 25 mille feitelijk geschorst.