Rood-witte linten voor de kraam van Zeevishandel Zwaan uit Spakenburg.
Volledig scherm
Rood-witte linten voor de kraam van Zeevishandel Zwaan uit Spakenburg. © Han Haveman

Coronacrisis op markten Rijssen en Nijverdal

RIJSSEN/NIJVERDAL - Een schril contrast met vorige week maandag toen er nog volop marktkramen rond het gemeentehuis in Rijssen stonden. Volgens marktwoordvoerder Ben Geelink was er minstens veertig procent minder aan kramen deze maandag. 

„Met name kleding- en stoffenkramen lieten verstek gaan. Kramen met versproducten zoals groente en fruit, kaas en vlees waren er voldoende”, aldus Geelink, die er zelf wel was met zijn handel in sokken, kousen en panty’s. 

Frisse buitenlucht

Hij trekt een parallel met de winkels. „Supermarkten worden wel goed bezocht, maar in modezaken is het rustig. De hoofden van de mensen staan er niet naar. Hier op de markt was het tot circa half tien en na elf uur best wel lekker druk. We doen er alles aan om besmetting tegen te gaan: afstand, pinnen en je bent sowieso in de frisse buitenlucht. Dan kan het toch prima op de markt!?”

Krijtstrepen

Ook op de markt in Nijverdal was zaterdag sprake van een nieuwe werkelijkheid. Voor kramen waren rood-witte linten gespannen of krijtstrepen getrokken om de onderlinge afstand van anderhalve meter tussen de klanten te garanderen.  Een visje of loempia mag niet langer op de markt worden genuttigd. Nergens stonden stoeltjes of sta-tafeltjes: betalen met pin en thuis opeten.

Kopen en weer weg

De klanten gedroegen zich uiterst gedisciplineerd en volgden rustig de regels op, die her en der op plakkaten onder de aandacht werden gebracht. Voor marktmeester Martin Wippert alle reden om na de marktdag tevreden te melden: „Een goede dag gehad. Veel publiek, alleen kopen en weer weg. Heel vreemd allemaal. Kooplieden hielden zich ook prima aan de gemaakte afspraken.”  

Ook afstand houden bij de kaasboer.
Volledig scherm
Ook afstand houden bij de kaasboer. © Han Haveman