Volledig scherm
Een 66-jarige Nijverdaller moet 27 maanden de cel in voor het leiden van een criminele organisatie. © ANP XTRA

Criminele Nijverdaller moet ruim twee jaar de cel in

NIJVERDAL/ZWOLLE -  De rechtbank in Zwolle heeft deze week een Nijverdaller (66) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 maanden. De rechters achten hem schuldig aan het leiden van een criminele organisatie, die faillissementsfraude, valsheid in geschrift en bedrog met de balans en winst- en verliesrekening pleegde.

De man presenteerde zich zichzelf als ‘een kundige boekhouder’ en iemand die noodlijdende bedrijven te hulp kon schieten. Hij werkte hierbij nauw samen met  54-jarige man uit Hoogeveen en 53-jarige man uit Zuidwolde.

 Als de mannen eenmaal de leiding van een onderneming in handen hadden, investeerden ze niet in het bedrijf, maar maakten ze juist grote geldbedragen over naar andere rekeningen. Volgens de rechtbank voerden zij een ‘ondeugdelijke administratie’ en reageerden ze niet op oproepen van curatoren. 

Behalve de gevangenisstraf heeft de rechtbank ook bepaald dat de Nijverdaller vijf jaar lang geen bestuurder van een rechtspersoon mag zijn. Dat geldt ook voor zijn twee kompanen.  De man uit Hoogeveen kreeg een celstraf van 33 maanden, waarvan zes voorwaardelijk en de man uit Zuidwolde moet 21 maanden de cel in. De officier van justitie had eerder drie cel tegen de mannen geëist.