Volledig scherm
Steeds meer Daarlerveners voelen zich niet langer veilig in hun beschadigde huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik. © GinoPress B.V.

Daarlerveners voelen zich onveilig in huizen langs kanaal

NIJVERDAL/DAARLERVEEN - Woningcorporatie Reggewoon is bereid tijdelijke woonruimte ter beschikking te stellen aan gezinnen uit Daarlerveen, die zich niet langer veilig voelen in hun woningen langs kanaal Almelo-De Haandrik. 

Het vervangen van de damwanden in kanaal Almelo-De Haandrik zorgt niet alleen in Geerdijk en Vroomshoop, maar ook in Daarlerveen voor veel overlast. Er zijn al tientallen schadegevallen gemeld in dit dorp, die variëren van waterschade tot verzakkingen van huizen. Naarmate de problemen langer aanhouden voelen steeds meer Daarlerveners zich niet meer veilig in hun beschadigde woningen.

Onveilig

Wethouder Henk Nijhof deelde in de commissie Grondgebied mee dat de gemeente Hellendoorn en Reggewoon afspraken hebben gemaakt over de eventuele opvang van deze groep Daarlerveners. Zeker twee gezinnen willen volgens hem het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Vorig jaar bivakkeerde een gezin om dezelfde reden enige tijd op een nabijgelegen vakantiepark. Nijhof benadrukt dat als bewoners zich niet meer veilig voelen in hun huis dat niet automatisch wil zeggen dat de situatie daar ook echt onveilig is. Maar hij heeft zeker begrip voor de enorme impact, die deze situatie heeft voor de aanwonenden en vergelijkt het met ‘Groningse taferelen’.  

Onhoudbaar

Directeur-bestuurder John Olde Olthof van Reggewoon vindt dat de Daarlerveners aan een veilig dak boven hun hoofd moeten worden geholpen, ook al behoren zij niet direct tot de doelgroep van zijn corporatie. Olthof: „We overleggen regelmatig met de gemeente en daarbij komen ook dit soort onwenselijke en onhoudbare situaties aan de orde. We proberen ze in eerste instantie elders in Daarlerveen onder te brengen, maar dan moet daar wel een woning beschikbaar zijn. Anders gaan we elders kijken.”

Onderzoek

In opdracht van de provincie Overijssel wordt momenteel onderzocht wat de oorzaak van de beschadiging van de woningen langs het kanaal is. Is het aanbrengen van nieuwe damwanden de boosdoener of zijn er ook nog andere oorzaken aan te wijzen? Volgens Nijhof is ‘ergens in februari ’ een bijeenkomst gepland, waar zowel de provincie als alle gemeenten langs het kanaal worden bijgepraat over de uitkomsten van dit onderzoek.