Volledig scherm
Tijdens het ‘Dagje Hellendoorn’ zijn op de Hofmansweide weer tientallen oude tractoren en andere landbouwmachines te bewonderen. © Stichting Oald Heldern De Noaberschop

Dagje Hellendoorn geheel in teken van agrarisch verleden

HELLENDOORN -   Het ‘Dagje Hellendoorn’ van de Stichting Oald Heldern de Noaberschop en de Vereniging Ambachten van Vrogger en Noew staat dinsdag 30 juli in het teken van het agrarisch verleden van dit dorp. 

Het evenement wordt in en bij dorpsmuseum Erve Hofman en op de aangrenzende Hofmansweide gehouden. Hier staan tientallen oude tractoren en andere landbouwmachines opgesteld en vele oude brommers, die een toertocht gaan maken.  

Bij Erve Hofman worden oude ambachten gedemonstreerd als karnen, weven, brood bakken, stoelen matten, hout snijden, spinnen, klompen maken, kantklossen en mosterd maken. Ook is hier te zien hoe in het verleden werd gedorst met houten vlegels en oude machines. Hoepelbrander Piet Westendorp legt metalen hoepels om houten wielen. Volgens de organisatoren is hij de laatste in ons land, die dit vak nog uitoefent.

Treintje Bello

Voor de kinderen is er een knuffelhoek met cavia's, konijnen en andere kleine dieren en verder is het mogelijk een ritje met treintje Bello te maken. In d’ Oale Smederieje laten de smeden hun kunsten met oplaaiend vuur, aambeeld en blaasgalg zien. Enkele harmonicaspelers zorgen voor de muzikale noot.

Het ‘Dagje Hellendoorn’ wordt om 11.00 uur geopend door eigenaresse Riekie Smeets van het restaurant De Hazelaer op vakantiepark Hof van Salland in de buurtschap Hancate. Het duurt tot 17.00 uur. De toegang is gratis, een bezoekje aan Erve Hofman kost 1 euro.