Elke en Beele Pronk en Ellen Nieboer (vanaf links) stuiven in minder dan anderhalve minuut over de finish voor ToiToi.
Volledig scherm
Elke en Beele Pronk en Ellen Nieboer (vanaf links) stuiven in minder dan anderhalve minuut over de finish voor ToiToi. © Lenneke Lingmont

Deelnemers Nijverdalse stilettorun allemaal op het podium

NIJVERDAL - Trots stonden zondagmiddag alle deelnemers aan de stilettorun in het centrum van Nijverdal op het podium en... het paste precies. Slechts drie meiden hadden de stoute schoenen aangetrokken om de 260 meter van de start bij sponsor Leferink Schoenen tot aan de finish voor ToiToi af te leggen.

Kwart kilometer

De derde editie van de CityRun Nijverdal had als publiekstrekker bedacht om een stilettorun te houden. Een ruime kwart kilometer moesten de deelnemers afleggen. Waar elders in het land deze hilarische loop behalve veel publiek ook tientallen deelnemers trekt, stonden in Nijverdal slechts de zussen Elke en Beele Pronk en Ellen Nieboer aan de start. Er zou nog iemand starten, maar die had kennelijk op het laatste moment de hielen gelicht.

Gêne

„Jammer”, zei mede-organisator Ewald Aaltink. „Waarschijnlijk hebben de mensen hier in Nijverdal toch meer last van een bepaalde gêne. We hadden aanvankelijk tien aanmeldingen, maar de een na de ander bleek plotseling verhinderd.”

Tape

Geen moment van aarzeling bij Ellen Nieboer en Elke en Beele Pronk. Zittend op de stoep voor de schoenenzaak wikkelt het drietal tape om de pumps en hun voeten. Een ideetje van Ellen. „Ik dacht da’s wel handig, want dan schieten de schoenen niet uit”, aldus de Nijverdalse, die enkele maanden geleden met hardlopen is begonnen en de 5 km. al in de benen heeft. „Na de stilettorun doe ik ook mee aan de 5 km.”

Hakken

Elke en Beele Pronk niet, want de meiden moeten nog werken deze zondag. Als ze gaan staan na het tapen blijkt dat ze de regels voor deelname in acht hebben genomen. Met de hakken van minimaal 7,5 cm. haalt Beele met gemak de 1.90 meter en Elke meet flink meer dan 1.80 meter. 

Chocoladepump

Meteen na de start zetten de zussen de vaart erin, zodat Ellen moet sprinten om bij te blijven. De haakse bocht de Willem Alexanderstraat in wordt perfect genomen en in minder dan anderhalve minuut stuift het drietal over de finish. Voor de snelste, Elke, is er een pump van chocolade en een etentje bij De Budde; voor Beele en Ellen eeuwige roem.

Hardloopfeest

„Volgend jaar bedenken we wel weer iets ludieks. De CityRun is en blijft een hardloopfeest en daar hoort zoiets als de stilettorun gewoon bij. Wij hoeven niet zo nodig snelle Kenianen aan de start. Hier doen jong en oud, snel en niet zo snel mee aan de vijf of de tien kilometer”, aldus Ewald Aaltink. 

Nierpatiënt

Een van hen is de 54-jarige Nijverdaller Han Eeftink, die in juni is begonnen met hardlopen via Runspiration. van Marian Freriks. „Ik doe mee aan de vijf en hoop dat het zo goed gaat dat ik binnen het halve uur finish. Maar dat zal moeilijk worden. Ik ben nierpatiënt - kreeg een nier van mijn vrouw - en heb diabetes. Ik loop minimaal drie keer in de week en voel me daardoor prima.”