Een 48-jarige docent uit Rijssen verduisterde binnen twee jaar een bedrag van bijna 7.000 euro van een scholengemeenschap in Harreveld. Hij kreeg alleen een voorwaardelijke celstraf.
Volledig scherm
Een 48-jarige docent uit Rijssen verduisterde binnen twee jaar een bedrag van bijna 7.000 euro van een scholengemeenschap in Harreveld. Hij kreeg alleen een voorwaardelijke celstraf. © ANP XTRA

Docent uit Rijssen hoeft niet cel in voor verduistering

ZUTPHEN/RIJSSEN - De rechtbank in Zutphen heeft een 48-jarige docent uit Rijssen veroordeeld voor de verduistering van bijna 7.000 euro van een scholengemeenschap in Harreveld. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd met een proeftijd van een jaar.    

De Rijssenaar werkte al geruime tijd als docent voor deze scholengemeenschap toen hij begin 2015 met de schoolleiding afsprak dat hij meer uren zou gaan werken. Zijn loon bleef hetzelfde, maar hij mocht wel tot een bepaald bedrag privéboodschappen doen met een Makro-pas van de school.

Vertrouwen misbruikt

Na verloop van tijd kreeg de scholengemeenschap de indruk dat de man meer geld uitgaf dan was afgesproken. De Rijssenaar werd door zijn werkgever geschorst. Uit onderzoek bleek dat de man in een periode van 21 maanden twee keer zoveel geld had uitgegeven dan was toegestaan. De scholengemeenschap neemt hem behalve deze zelfverrijking vooral kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van het in hem gestelde vertrouwen.

Termijn overschreden

De verduistering vond plaats in 2015 en 2016. De advocaat van de Rijssenaar voerde tijdens de zitting aan dat de ‘redelijke termijn van twee jaar is overschreden’. De rechtbank was het daarmee eens. Dat deze rechtszaak zich zo lang voortsleepte was onder meer een gevolg van de onderzoekswensen van de advocaat, maar volgens de rechtbank is het niet de schuld van de Rijssenaar dat de zaak lang heeft stilgelegen.

Lagere straf

Mede daarom besloot de rechtbank de eis van de officier van justitie, een taakstraf van 80 uur, niet te volgen. Ook is meegewogen dat de man een blanco strafblad heeft. De Rijssenaar kreeg alleen een voorwaardelijke gevangenisstraf.