Bij werkzaamheden zijn bij de Schildkerk in Rijssen resten van een Romaanse toren gevonden.
Volledig scherm
Bij werkzaamheden zijn bij de Schildkerk in Rijssen resten van een Romaanse toren gevonden. © GinoPress B.V.

Eeuwenoude resten gevonden van toren Schildkerk in Rijssen

RIJSSEN - Bij werkzaamheden aan de Schildkerk in Rijssen, zijn resten gevonden van een Romaanse toren. Volgens de archeologen die de opgraving hebben bekeken, moet de toren rond het jaar 1100 zijn gebouwd. De resten van de fundering bestaan vooral uit  veldkeien.

Het is een bijzondere ontdekking. De Schildkerk in Rijssen heeft er daarmee weer een stukje geschiedenis bijgekregen. 

Plein

De Schildkerk is genoemd naar de naam van plein, Het Schild. Hoewel er over de allervroegste geschiedenis niet veel bekend is, is wel zeker dat er rond 1188 al sprake was van een ‘parrochia Risnen’. Aanvankelijk was de kerk gewijd aan de heilige Dionysius. Na de Reformatie in 1598 werd de Schildkerk protestants.

Muur

Dat de kerk een Romaanse start kende, was overigens al wel bekend. Aan de noordkant van de kerk werd eerder al ontdekt dat delen van de muur uit de twaalfde eeuw stammen. Die is daarmee een van de oudste muren in de regio. De Romaanse toren die er ooit heeft gestaan, heeft veel te lijden gehad. In 1826 stortte een deel van de toren in elkaar. Funderingsresten daarvan zijn nu weer aan het licht gekomen.

  1. Na 75 jaar een gedenksteen in Hellendoorn: ‘Fantastisch dat ze zo alsnog worden geëerd’
    PREMIUM

    Na 75 jaar een gedenk­steen in Hellen­doorn: ‘Fantas­tisch dat ze zo alsnog worden geëerd’

    HELLENDOORN - Voor velen is het straks niet meer dan een stenen paaltje op een grasveldje bij een driesprong aan de rand van het dorp. Maar voor de nabestaanden van de Hellendoorners Gerrit Jan Grobbink en Marinus Maris en onderduiker Klaas Andries Neuman voelt dit gedenkteken als een erkenning. Ook hun geliefden zijn oorlogsslachtoffer. Op die erkenning hebben ze 75 jaar moeten wachten.