Eindelijk is het zeker: Haarle krijgt een viaduct die de problemen rond de N35 moet oplossen
HAARLE - Er komt definitief een viaduct ter hoogte van de kruising van de Stationsweg met de N35. Iedereen is er nu van overtuigd dat dit de beste oplossing is voor de verkeersproblemen bij Haarle. Een viaduct betekent dat deze steeds drukker wordende verbindingsweg tussen Almelo en Zwolle over enkele jaren eindelijk veilig kan worden overgestoken.
De provincie Overijssel, gemeente Hellendoorn en ook Plaatselijk Belang Haarle pleitten al geruime tijd voor de aanleg van een viaduct bij deze gevaarlijke kruising. Rijkswaterstaat en de buurgemeenten Raalte en Dalfsen, de andere partijen in het bestuurlijk overleg over de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal, zijn nu ook van mening dat een viaduct op deze kruising een betere oplossing is dan het plaatsen van verkeerslichten en aanleggen van extra rijstroken.
Iets duurder
Uit verkeerskundig oogpunt doen beide oplossingen nauwelijks voor elkaar onder. De geraamde kosten van het viaduct bedragen zo'n 3,7 miljoen euro, ongeveer zes ton meer dan die voor de verkeerslichten. De provincie en de gemeente Hellendoorn stellen zich garant voor de meerkosten. Het is duidelijk dat het viaduct een tijdelijke oplossing is, die weer wordt afgebroken zodra de N35 tussen Nijverdal en Wijthmen wordt uitgebreid tot een 100-kilometer autoweg met twee keer twee rijbanen.
Opnieuw gebruiken
Het realiseren van die A35 kan overigens nog wel 15 tot 20 jaar duren en zolang kunnen en willen de Haarlenaren niet wachten op een veilige oplossing. Het viaduct wordt circulair gebouwd, wat zoveel wil zeggen dat de betonnen elementen zeer waarschijnlijk elders kunnen worden hergebruikt.
Opgelucht
Voorzitter Willy Wolfkamp van de verkeerscommissie van Plaatselijk Belang Haarle reageert blij en opgelucht op het nieuws, want in Haarle groeide de laatste maanden de vrees dat wegbeheerder Rijkswaterstaat niet akkoord zou gaan met een viaduct. Wolfkamp: „We waren in het verleden in Haarle wel vaker het kind van de rekening.” Hij verwacht dat het nog zeker drie à vier jaar gaat duren voordat het viaduct op deze kruising een feit is.
Wolfkamp benadrukt dat bij het viaduct nu gekozen is voor een kleinere variant, zodat de op- en afritten niet meer door de tuinen van enkele aanwonenden lopen. „Deze variant zorgt voor minder overlast voor de buurt, maar we gaan als Plaatselijk Belang direct na de zomervakantie met de aanwonenden in gesprek om te zien wat we eventueel verder nog kunnen verbeteren aan het ontwerp”, aldus Wolfkamp.
Alleen rechtsaf slaan
Om te voorkomen dat het verkeer straks de kruising onder het viaduct kan blijven oversteken, wordt op de N35 ter hoogte van de Stationsweg een middengeleider of andersoortig obstakel geplaatst. Het blijft mogelijk vanaf de N35 rechtsaf te slaan naar het dorp en vanaf de Stationsweg kan ook rechtsaf worden geslagen om op de N35 richting Nijverdal te rijden. Het verkeer uit Haarle dat via de N35 richting Zwolle wil rijden moet straks eerst over het viaduct rijden om dan op de Stationsweg rechtsaf te slaan. Het verkeer uit de richting Hellendoorn kan op de Stationsweg rechtsaf richting Zwolle slaan en moet eerst het viaduct oversteken om richting Nijverdal te kunnen rijden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met videojournaal
Gemist? Buitenseks in Enschede blijkt overval & wat gebeurde er bij de mishandeling op station Borne?
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben de belangrijkste nieuwsfeiten voor je op een rij gezet. Dit is het nieuws van donderdag 26 juni. -
PREMIUM
Mascha (19) droomt van een klein huis in haar geliefde Wierden: ‘Samen met andere jongeren!’
WIERDEN - De vraag naar woningen is groot. Vooral onder jongeren. Mascha Drogt (19) uit Wierden heeft de oplossing: kleine huizen. De bouwkundestudent heeft bij haar ouders onderdak, maar droomt ervan zelfstandig te wonen. In een tiny house of een Finse cottage. Als ze die dan ook nog zelf mag ontwerpen... -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Wierden kukelt uit lijst van veiligste gemeenten: aantal misdrijven na jarenlange daling fors gestegen
WIERDEN - Dat is balen voor Wierden. Vele jaren bezette het dorp een plek in de top 10 van veiligste gemeenten, maar aan alles komt een einde. Bijna nergens in Nederland steeg het aantal misdrijven zo hard als in Wierden. Hoe kan dat? -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Pech voor Rotterdammer onderweg naar huis: auto brandt uit op parkeerplaats langs A1 bij Holten
Een automobilist uit Rotterdam had vanavond de schrik van zijn leven toen zijn auto op een parkeerplaats langs de A1 bij Holten in brand vloog. Het motorcompartiment van het voertuig brandde volledig uit. -
-
-
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
‘Zwever’ Ten Hove is bij Juventa’12 terug op vertrouwde grond: ‘Dit voelt als thuiskomen’
Jacco ten Hove verruilde het eerste elftal van De Zweef voor Juventa’12. In Wierden zou hij met vrienden in het vijfde team gaan voetballen. Desondanks maakte hij al na twee duels al zijn opwachting in de hoofdmacht van de derdeklasser.