Wim Voogt van OKRA Landschapsarchitecten mag van zichzelf best een beetje trots zijn op het resultaat van zijn ontwerp voor de Grotestraat dat een prijs heeft gewonnen.
Volledig scherm
PREMIUM
Wim Voogt van OKRA Landschapsarchitecten mag van zichzelf best een beetje trots zijn op het resultaat van zijn ontwerp voor de Grotestraat dat een prijs heeft gewonnen. © Emiel Muijderman

Europese prijs gaat naar Nijverdal: duurzame wateropvang ‘in de stad’

NIJVERDAL - Het ontwerp van OKRA Landschapsarchitecten voor een nieuwe, klimaatbestendige Grotestraat heeft een Europese prijs in de wacht gesleept. Met de groene oase in het dorpshart is Nijverdal weer op de kaart gezet.

Wim Voogt mag van zichzelf best een beetje trots zijn op het ontwerp dat hij maakte voor de gemeente Hellendoorn en dat in vrij korte tijd werd uitgevoerd in samenwerking met wegenbouwbedrijf Dusseldorp. De landschapsarchitect bedacht een plan voor de Grotestraat waarbij de opvang van hemelwater een hoofdrol speelt naast het omvormen van Nijverdal tot regionaal koopcentrum. „Het is een eervolle prijs waarbij Nijverdal straks als schoolvoorbeeld wordt gebruikt als het gaat om de opvang van regenwater in de stad”, zegt hij. „Ik ken in Nederland geen andere plaats waar op deze manier rekening wordt gehouden met extreme regenval, droogte en hitte. Er was een hoop scepsis over de inrichting van de ruimte met zo veel groen en een grote wadi. Er is durf voor nodig om het toch door te zetten. Maar als een schaap over de dam is, volgen er misschien meer.”