Volledig scherm
De Haarlenaren Linda en Ton Willems en zijn ouders Herman en Hermien bij de oude varkensschuren aan de Haarlerveldweg 6-8, waar woonruimte voor ‘spoedzoekers’ is gepland. Erfcoach Agnes Mentink staat daarachter. © Lenneke Lingmont

‘Fantastisch plan’ voor toekomst van het platteland

NIJVERDAL/HAARLE - ‘Ontwikkel maar, ga ervoor’. Dat riepen leden van de commissie Grondgebied naar een opgetogen Linda Willems, die vanaf de publieke tribune ingespannen de discussie over haar initiatief volgde en tot haar grote opluchting al snel merkte dat het ‘doorstroomerf voor spoedzoekers’ een flinke stap dichterbij is gekomen.

De maatschap Willems wil twee vervallen varkensschuren van haar satellietbedrijf aan de Haarlerveldweg 6-8 in Haarle slopen en op die plek een gebouw met acht wooneenheden realiseren, waar mensen die snel onderdak nodig hebben tijdelijk mogen wonen. Daarnaast komt nog een tweede gebouw met de bijbehorende bergingen. De twee bedrijfswoningen op dit adres moeten burgerwoningen worden.

Deze woonruimte op het platteland is bijvoorbeeld bestemd voor mensen die hun woning al hebben verkocht, terwijl het nieuwe huis nog niet klaar is, starters op de woningmarkt die elders geen betaalbare huisvesting kunnen vinden of mensen die voor het eerst gaan samenwonen, net zijn gescheiden of hun partner verloren hebben. Ze mogen hier maximaal twee jaar wonen. De initiatiefnemers weten uit eigen ervaring dat er veel behoefte is aan dit soort tijdelijke huisvesting.

‘Geen Polenhotel’

Het Hellendoornse college juicht dit initiatief toe en ook de gemeenteraad vindt het ‘een fantastisch plan’.  Er werd wel gevraagd hoe straks kan worden gecontroleerd of mensen hier niet langer dan twee jaar wonen. Of zoals VVD-fractieleider Winnie Müller het verwoordde: „Het mag geen Polenhotel worden.” Volgens wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis wil de gemeente hierover een juridisch bindende overeenkomst sluiten met de maatschap Willems. 

Levensvatbaar

De wethouder is erg blij met dit vernieuwende initiatief en heeft dat ook met de Overijsselse gedeputeerde Roy de Witte gesproken. Die beschouwt het volgens haar als een belangrijke nieuwe economische activiteit, die ook elders in de provincie kan worden toegepast en kan bijdragen aan het levensvatbaar houden van het platteland. Zeker in een tijd dat steeds meer agrarische bedrijven onder grote druk komen te staan. Teken aan de wand is dat twee varkenshouderijen uit de gemeente Hellendoorn zich inmiddels hebben aangemeld voor de nieuwe uitkoopregeling van de rijksoverheid.