De oppositiepartijen VVD en Lokaal Hellendoorn kwamen weliswaar met allerlei (tegen)voorstellen voor de begroting van 2020, maar die werden tot hun spijt en frustratie niet overgenomen door de coalitiepartijen en het college.
Volledig scherm
De oppositiepartijen VVD en Lokaal Hellendoorn kwamen weliswaar met allerlei (tegen)voorstellen voor de begroting van 2020, maar die werden tot hun spijt en frustratie niet overgenomen door de coalitiepartijen en het college. © Han Haveman

Forse kritiek van Hellendoornse oppositie op uitkomsten begrotingsdebat

NIJVERDAL -  ‘Een zwarte dag voor alle huizenbezitters en bedrijven in de gemeente Hellendoorn’. Zo omschrijft de VVD-fractie de uitkomst van het bijna 12 uur durende debat over de begroting voor 2020.

Volgens de liberalen bood de door hun ingediende tegenbegroting meer dan voldoende aanknopingspunten om de aangekondigde ozb-stijging van 25 procent voor woningen en niet-woningen te voorkomen. Dat de raad uiteindelijk toch anders besliste getuigt volgens de VVD van ‘onbuigzaamheid en machtsvertoon van de coalitie, die halsstarrig blijft vasthouden aan haar standpunten’.

De opmerking van diverse coalitiepartijen dat een dergelijke extreme ozb-verhoging eenmalig is, zet de inwoners volgens de VVD op het verkeerde been. „Deze ozb-verhoging is blijvend en zolang deze partijen de dienst blijven uitmaken moeten burgers en bedrijven vrezen voor een verdere verhoging van de lasten. Zij zijn helaas de dupe van dit falende beleid”, schrijft de VVD.

‘Onnodige lastenstijging’

Net als de VVD stemde Lokaal Hellendoorn tegen deze begroting. Ook de grootste oppositiepartij vindt dat de lasten voor de inwoners volgend jaar ‘onnodig omhoog gaan’. „De inwoners betalen veel meer meer, krijgen minder en moeten meer zelf doen. Een kleine meerderheid van de gemeenteraad heeft beslist dat de ozb voor woningen volgend jaar met 25 procent stijgt. Dat was niet nodig geweest als de tering naar de nering was gezet en er meer was bezuinigd op bestuur, cultuur en ambtenaren. Het college heeft geen antwoord gegeven op onze vraag waarom niet beter is geluisterd naar de mening van de inwoners.  De weg was er, maar de wil niet”, aldus de lokalo's.