De winnaars, die zich allemaal nauw verbonden voelen met het Gagelmans vennegie in Nijverdal.
Volledig scherm
De winnaars, die zich allemaal nauw verbonden voelen met het Gagelmans vennegie in Nijverdal. © Landschap Overijssel

Gagelmansvennegie in Nijverdal wint Landschapsprijs 2019

NIJVERDAL - Het project Gagelmansvennegie in Nijverdal heeft onlangs de Landschapsprijs 2019 van Landschap Overijssel gewonnen. Het is een gezamenlijk project van de gemeente Hellendoorn en een grote groep vrijwilligers voor het herstel en beheer van dit bijzondere gebied.

En al die inspanningen hebben resultaat, want inmiddels zijn diverse soorten insecten en planten teruggekeerd naar dit ‘stuifduincomplex met kwestbare veenafzetting’. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en een linde, die op een mooie plek in de gemeente Hellendoorn wordt geplant.

Stimulans

De Landschapsprijs is ingesteld om gemeenten in Overijssel te stimuleren zich nog meer in te zetten voor het behoud, beheer en de ontwikkeling van het landschap. Het publiek kon weer stemmen op drie genomineerde projecten. Meer dan de helft stemde op het Nijverdalse project. De stemmen van het publiek telden voor 40 procent mee, die van de vakjury voor 60 procent. De jury beoordeelde alle projecten onder meer op beleid, uitvoering, actualiteit en de betrokkenheid van de burger.