Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Gebedsfittie in Rijssen: SGP’er boos omdat D66’er tijdens bidden wegloopt

‘Treurig dat er op die manier met onze verordening en traditie omgegaan moet worden’. Dat twitterde SGP Rijssen-Holten-fractievoorzitter André Scheppink, als reactie op een tweet van een partijgenoot. De twee verwijzen naar D66’er Herman Klein Velderman, die tijdens het ambtsgebed de raadszaal verliet.

Als één van de weinige gemeenten in Nederland kent Rijssen-Holten nog een ambtsgebed. Al zijn de gebeden in Rijssen-Holten formeel geen onderdeel van de raadsvergadering, zo vertelt SGP-fractievoorzitter André Scheppink. „Er is er één voorafgaand aan de vergadering en één erna.”

Weggelopen tijdens gebed

Toen burgemeester Arco Hofland afgelopen donderdag na de vergadering begon met het uitspreken van het ambtsgebed, maakte D66-raadslid Herman Klein Velderman zich uit de voeten. Daar sprak iemand met de achternaam Rietman op Twitter zijn afschuw over uit. 

‘De goede gewoonte in de @gmrijssenholten om vooraf en na een raadsvergadering het ambtsgebed uit te spreken door burgemeester @Arcohofland is vervallen in een oneerbiedige gebeurtenis. Raadsleden die openlijk hun afkeur tonen door van hun plek te rennen, zelfs tijdens het gebed.’