Geen straatversiering en gezamenlijk ontbijt, maar wapperende vlaggen in de Banninksweg in Nijverdal om in deze Corona-tijd toch nog een beetje 75 jaar bevrijding te vieren.
Volledig scherm
Geen straatversiering en gezamenlijk ontbijt, maar wapperende vlaggen in de Banninksweg in Nijverdal om in deze Corona-tijd toch nog een beetje 75 jaar bevrijding te vieren. © Jos van den Born

Geen feest, maar bevrijdingsvlaggen wapperen volop in Banninksweg in Nijverdal

NIJVERDAL - De ‘bevrijdingsweek’ van de gemeente Hellendoorn is vrijdag begonnen. Geen grote festiviteiten, maar via het nodige vlagvertoon wordt op een veel bescheidener wijze toch het einde van de Duitse bezetting gevierd. ‘Samen zijn we sterk’.

De verregaande maatregelen om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan hebben inmiddels een dikke streep gezet door alle geplande evenementen en andere activiteiten om 75 jaar bevrijding van ons land te vieren. Een forse tegenvaller voor al die mensen die al maanden bezig zijn om hiervan een onvergetelijk feest te maken. In de Banninksweg in Nijverdal weigeren ze echter om bij de pakken neer te gaan zitten.

Noabers

Natuurlijk balen ook de bewoners van één van de oudere straatje van het dorp dat ze de bevrijding (nog) niet uitbundig kunnen vieren. Volgens bewoner Jos van den Born vormt de Banninksweg met z'n 26 woningen ‘een straatje met veel saamhorigheid en noaberschap’. Er waren al meerdere ideeën om de bevrijding te vieren, variërend van het aanbrengen van straatversiering tot een gezamenlijk ontbijt op 5 mei.

Vlaggen

„Juist nu we in vrijheid leven wilden wij graag uitdrukking geven aan het gevoel van verbondenheid. ‘Samen staan we sterk’ , dat is waar vrijheid om draait. Met daarbij in bijzondere herinnering de bevrijding van Nijverdal 75 jaar geleden op 9 april. Maar het Corona-virus  gooide helaas roet in het eten”, schrijven Jos en Rina van den Born. 

Maar om die bevrijding niet helemaal te vergeten wapperen van 3 tot 10 april op alle woningen in de Banninksweg de samen aangeschafte ‘75 jaar vrij’-vlag. Van den Born benadrukt dat alle vlaggen hier begin mei opnieuw uitgaan als er landelijk aandacht is voor 75 jaar bevrijding.