Het pand van Twentse Glasgroep (links) loopt volgens eigenaar Wijma gevaar als er brand uitbreekt bij de buurman, het palletbedrijf van Vruggink.
Volledig scherm
Het pand van Twentse Glasgroep (links) loopt volgens eigenaar Wijma gevaar als er brand uitbreekt bij de buurman, het palletbedrijf van Vruggink. © Google Maps

‘Gemeente Wierden is bang de knip te moeten trekken’

WIERDEN/ENTER - ‘De gemeente Wierden is bang de knip te moeten trekken als ze haar fouten toegeeft.’ Dat concluderen Marco en Karin Wijma van de Twentse Glasgroep.

Wijma ligt al geruime tijd in de clinch met de gemeente, omdat die Wijma’s buurman Vruggink uit Rijssen vergunning verleende voor een palletopslag. „Als bij Vruggink de boel in de hens gaat, dan brandt ook mijn bedrijf af. De verzekeringsmaatschappijen weten dat ook en willen mij dus niet verzekeren”, aldus de Enterse ondernemer, die zich gelukkig prijst dat hij - weliswaar tegen een torenhoge premie - voor een jaar verzekerd is via Asbroek Adviesgroep.

Bezwaarschriften

De kwestie werd woensdagavond voorgelegd aan de commissie bezwaarschriften, een extern adviesorgaan van de gemeente Wierden. Evenals gemeenteambtenaar Ter Avest betoogde ook advocaat P. Ruding namens zijn cliënt Vruggink dat het palletbedrijf aan alle voorwaarden voldoet  die in heel Nederland gelden. Hij fulmineerde tegen de woorden van zijn confrère E. Nijhoff, die namens Wijma optrad, over de brand zes jaar geleden bij palletbedrijf Kloek in Kampen. Het hele bedrijf ging toen in vlammen op en ook het 24 meter verderop gelegen bedrijf Asia Foods, dat extra tegen brand was beveiligd, liep zware schade op. Nijhoff betoogde dat de afstand tussen Twentse Glasgroep en Vruggink veel kleiner is. Volgens Ruding zijn Kloek en Vruggink niet met elkaar te vergelijken omdat er bij laatste veel minder pallets liggen opgeslagen.

Extreme hitte en vliegvuur

Maar Nijhoff had een heel ander verhaal. „Al die waarden en normen hebben betrekking op houtopslag in de open lucht en worden voor het gemak ook toegepast op palletopslag. Maar als opgestapelde pallets in brand vliegen dan heb je te maken met extreme hitte en vliegvuur. Het uit de hand gelopen nieuwjaarsvuur in Scheveningen is een goed voorbeeld, aldus Nijhoff. De advocaat van Wijma merkte tevens op dat de hoeveelheid pallets een ondergeschikte rol speelt. Volgens hem zijn de risico’s vooral de metershoge vlammen, extreme hitte en het vliegvuur dat over vele meters schade kan veroorzaken.

Geen buren

„De palletopslag staat gewoon te dicht op ons bedrijf. Ik heb een middagje gegoogeld op palletbedrijven in Nederland en dan zie je dat de meeste gemeenten die bedrijven situeren aan de periferie van industrieterreinen waar ze in een cirkel van zo’n dertig meter geen buren hebben. Ze kennen de risico’s. Niet de gemeente Wierden, die doet maar wat. Verstrekt een vergunning zonder onderzoek te doen naar de mogelijke risico's”, aldus Karin Wijma.

Geen eerlijk spel

Het ondernemersechtpaar verdenkt Wierden ervan geen eerlijk spel te spelen. „Verschillende rapporten van de brandweer spreken van een fors risico bij een brand bij Vruggink, omdat voertuigen niet aan de achterkant van het bedrijf kunnen komen. Blussen van twee kanten is noodzakelijk omdat vanwege de hoge vlammen en de extreme hitte de brand niet vanaf één zijde bestreden kan worden. Echter, in het laatste rapport kunnen de voertuigen ineens wel aan de achterzijde komen, terwijl er aan de situatie bij Vruggink niets is veranderd. En als ik dan vanavond hoor, dat er overleg is geweest tussen de gemeente en de brandweer waar adviseur Dangremond van Vruggink bij aanwezig is geweest, dan denk ik: Waarom waren wij niet uitgenodigd en wat is daar afgesproken”, zegt Marco Wijma. En op sarcastische toon: „Die Maarten Dangremond doet zelf in verzekeringen, maar mijn bedrijf wil hij niet verzekeren. Waarom niet? Hij gaat er toch vanuit dat het veilig is?”

De commissie bezwaarschriften adviseert binnen vier weken het college van B en W van Wierden, datdan een besluit neemt.