Volledig scherm
Een hal in aanbouw op ’t Lochter. De foto dateert uit april 2018. © Lenneke Lingmont

Gevaar geweken: industriegrond in Nijverdal wordt niet geschrapt

VideoNIJVERDAL - Er is de afgelopen jaren flink wat bedrijfsgrond verkocht op ’t Lochter in Nijverdal. Het bewijst dat dit industrieterrein voorziet in een duidelijke behoefte. Het gevaar dat de gemeente Hellendoorn 6 hectare van dit bedrijventerrein een andere bestemming moet geven, lijkt geweken.  

In 2017 constateerden de Twentse gemeenten dat ze samen een overschot van ruim 100 hectare, oftewel ongeveer 200 voetbalvelden, aan bedrijfsgrond hadden. Er werd afgesproken dat het aanbod in 2020 moest aansluiten op de lokale behoefte, ook al zou dat betekenen dat her en der industriegrond moest worden geschrapt. 

Hellendoorn heeft sindsdien volop geprofiteerd van de aantrekkende economie. Er werd de nodige bedrijfskavels op ’t Lochter 3 verkocht. 

Dreiging verdwenen

In de begroting voor 2020 geeft het college van burgemeester en wethouders aan dat van een ‘over-programmering’ aan bedrijventerreinen in deze gemeente geen sprake meer is en dat ‘de dreiging van het verplicht on hold zetten of uit de verkoop nemen van een deel van ’t Lochter niet meer aanwezig is’. 

Hellendoorn verwacht volgend jaar zo'n 1,8 hectare bedrijfsgrond  te verkopen en benadrukt dat dit ook absoluut noodzakelijk is om de begroting sluitend te krijgen.

En de stikstofregels dan?

Wel vormt de stikstofcrisis een bedreiging voor de kavelverkoop, omdat ’t Lochter zich binnen drie kilometer van Natura 2000-gebied Het Wierdense Veld bevindt. Dat betekent dat de bouw en het gebruik van een nieuw bedrijfspand niet meer stikstof mag uitstoten dan de oude situatie.

 Wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis erkent het risico, maar denkt dat het in praktijk nog wel zal meevallen. 

„Zo wil Heutink een nieuw pand in Nijverdal bouwen. Het maakt nu nog gebruik van vijf verouderde panden in Rijssen, waar veel meer stikstof wordt uitgestoten dan in de nieuwbouw. Ook de politie wil bouwen op ’t Lochter. Het  huidige politiebureau in Nijverdal zorgt voor een grotere stikstofbelasting dan een veel kleinere politiepost, die energieneutraal wordt gebouwd.”