Volledig scherm
Rijksmuseum Twenthe wordt mogelijk een tijdelijke expositieplek voor de gouden beker. © Foto Frans Nikkels

Gouden beker van familie Wessels mogelijk ook in Twente te zien

RIJSSEN - De door de familie Wessels uit Rijssen gekochte beker van puur goud, die dinsdag als bruikleen werd gepresenteerd door het Rijksmuseum in Amsterdam, zal in de toekomst mogelijk ook tijdelijk in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede te zien zijn.

,,Het zou leuk zijn als dat zou kunnen. We gaan dat binnenkort bespreken”, zegt Henry Holterman namens de familie Wessels. De gouden beker wordt beschouwd als de belangrijkste koninklijke schat ooit. Het pronkstuk van puur goud is gemaakt door zilversmid Paulus van Vianen (1570-1613). Het topstuk is gemaakt in 1610 en was in 1811 via vererving in Duitse hand gekomen. 

Adelijke familie

Volledig scherm
Gouden Oranje Beker Van Vianen Rijksmuseum. © Rijksmuseum

Holterman, echtgenoot van Dik Wessels’ oudste dochter Gérita, zegt dat de familie vorig jaar is benaderd door het Rijksmuseum. ,,De beker was eigendom van een adelijke familie Zu Wied in Duitsland”, zegt Henry Holterman namens de familie Wessels. Carl Fürst zu Wied, die slot bewoonde in Rijnland Palts, overleed vier jaar gelden, waarna zijn echtgenote eigenaresse werd. Holterman: ,,Via een tussenpersoon is de beker toen aangeboden bij het Rijksmuseum en daar zijn ze vervolgens op zoek gegaan naar een partij die de aankoop zou willen financieren. Zo zijn ze bij ons uitgekomen.”

Warm hart

 Volgens Holterman heeft het Rijksmuseum de familie Wessels overtuigd van het belang, dat de beker terug zou komen naar Nederland, waar de beker tot 1811 in Leeuwarden te zien was. Als de familie de beker niet had gekocht, was het topstuk  waarschijnlijk op termijn op een veiling aangeboden. ,,Er is een duidelijke link met het Koninklijk huis en wij dragen de Oranjes een warm hart toe”, zegt Holterman.