Volledig scherm
In mei 2017 richtte een uitslaande brand grote schade aan in de hobbyboerderieje. Het vuur ontstond vermoedelijk door vuurwerk. © Bert Kamp

Herbouwde Hobbyboerderieje in Rijssen weer in gebruik

RIJSSEN - De in 2017 door brand zwaar beschadigde Hobbyboerderieje op de hoek Oosterhofweg-Albertsdijk in Rijssen is woensdag heropend door wethouder Jan Aanstoot. 

Achterhuis

De schade aan met name het achterhuis van het historische pand was zo omvangrijk dat de verenigingen die gebruikmaakten van de Hobbyboerderieje voor hun activiteiten moesten uitwijken naar de voormalige Mauritsschool.

Luiken

Het pand is de afgelopen periode grotendeels gestript, wel zijn de binnenmuren, een gedeelte van de gebinten en de begane grondvloer blijven staan. Het dak moest nagenoeg geheel worden vervangen, ook de spouwisolatie, de technische installaties en de buitengevel waren aangetast door de brand. De kap werd weer voorzien van pannen en riet. De luiken werden teruggebracht in de kleurstelling die terug te voeren is op de kleuren van het wapen van de eigenaar van De Oosterhof waar een boerderij bij hoorde. 

Warmtepomp

Bij de herbouw van het pand is in het bijzonder aandacht geschonken aan verduurzaming. Zo verbruikt het gebouw nu minder energie door betere isolatie. In het gebouw wordt niet meer met gas gestookt, maar komt de warmte van een warmtepomp.

Pottenbakkerij

Op een  topografisch kaart uit 1832 is op de locatie van de boerderij een pottenbakkerij voor Havezate de Oosterhof aanwezig. Vermoedelijk werd rond 1900 op de plek een woonboerderij gebouwd. De Hobbyboerderieje was de vroegere boerderij ‘De Kroeze’ van de familie Ter Maat. Een tijdlang is de boerderij in gebruik geweest bij werkvoorzieningschap Soweco. Vanaf 2003 zijn in het gebouw verenigingen gehuisvest waardoor het pand de naam Hobbyboerderieje kreeg.