Voormalig schoolmeester August Weijkamp heeft zijn hele foto- en krantenarchief overgedragen aan de Stichting Marke Haarle en als dank draagt de archiefruimte nu zijn naam.
Volledig scherm
Voormalig schoolmeester August Weijkamp heeft zijn hele foto- en krantenarchief overgedragen aan de Stichting Marke Haarle en als dank draagt de archiefruimte nu zijn naam. © Stichting Marke Haarle

Historisch archief Haarle vernoemd naar meester Weijkamp

Haarle

De archiefruimte van de Stichting Marke Haarle op de bovenverdieping van ‘t Kruuspunt (Poggenbeltweg) heeft een nieuwe naam. ’t Spiker is nu het Meester Weijkamp Archief. Die naamsverandering heeft alles te maken met de overdracht  van het omvangrijke foto- (inclusief negatieven) en krantenarchief van deze voormalig Haarlese schoolmeester aan de Stichting Marke Haarle. De 93-jarige August Weijkamp was aanwezig bij de overdracht van zijn levenswerk en was volgens stichtingsvoorzitter Hennie Bouwhuis ‘blij verrast’ dat de archiefruimte nu zijn naam draagt. 

Enorme collectie

Weijkamp was van 1951 tot zijn pensionering in 1985 onderwijzer in Haarle. Als voormalig correspondent van de krant hield hij systematisch alles bij wat in de media over Haarle werd geschreven. Hij legde bovendien met zijn camera allerlei dorpsactiviteiten vast. Weijkamp heeft ruim 40.000 negatieven en 48 foto-albums afgestaan, die oud Haarle (1900-1967), Haarle, school, voetbal en atletiek als thema hebben. Ook 51 boeken met Weijkamps krantenknipsels uit dag- en weekbladen behoren nu tot het archief van de Stichting Marke Haarle en dat geldt ook voor 27 olieverfschilderijen van diens hand. Daarop zijn vooral woningen en boerderijen uit Haarle te zien. 

De Stichting Marke Haarle gaf in 2000 het boek ’t Oog van de meester uit met daarin 700 foto’s, die Weijkamp had geselecteerd uit zijn collectie.