Onderzoek na de dood van Herman Smit in Wierden
Volledig scherm
Onderzoek na de dood van Herman Smit in Wierden © Bert Kamp

Hoger beroep aangehouden in moordzaak Herman Smit (71) uit Wierden

WIERDEN/ZWOLLE - Het hoger beroep tegen de kleinzoon van de omgebrachte Herman Smit (71) is aangehouden vanwege de behoefte aan nader onderzoek. De jongeman werd eerder tot twee jaar cel en jeugd-tbs veroordeeld voor het doodsteken van zijn opa. Daarnaast moet hij 6400 euro schadevergoeding aan de nabestaanden betalen. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak verdergaat.

Oud-ondernemer Herman Smit werd op 8 november 2018 in zijn huis in Wierden om het leven gebracht door zijn kleinzoon. Onderzoek wees uit dat de jongeman zijn opa 38 keer met een mes gestoken had, in het hoofd, de hals, het bovenlichaam en in ledematen. Hij heeft de daad bekend, een financieel conflict tussen zijn ouders en opa was voor hem aanleiding zijn opa te doden.

‘Volwassen houding’

Het Openbaar Ministerie had in de eerdere rechtszaak gevraagd om behandeling volgens het strafrecht voor volwassenen, en zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Hoewel de kleinzoon op het moment van de daad 17 jaar was, en dus minderjarig, gaf hij ‘blijk van een volwassen houding’, aldus het OM.

Maar de rechtbank Overijssel ging daar niet in mee. Die ziet de kleinzoon als een minderjarige, die verminderd toerekeningsvatbaar is en zeer complexe persoonlijkheidsproblemen heeft waaraan hij langdurig geholpen moet worden. Gezien zijn jonge, leerbare leeftijd moet daar geen jarenlange, kale detentie tussen volwassenen aan voorafgaan, vond de rechtbank.

Het OM is het daar dus niet mee eens en ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Vandaag werd bekend dat dit hoger beroep is aangehouden en dat er verder onderzoek naar de kleinzoon wordt gedaan. Het is niet bekend wanneer de zaak verdergaat. 

  1. Na 75 jaar een gedenksteen in Hellendoorn: ‘Fantastisch dat ze zo alsnog worden geëerd’
    PREMIUM

    Na 75 jaar een gedenk­steen in Hellen­doorn: ‘Fantas­tisch dat ze zo alsnog worden geëerd’

    HELLENDOORN - Voor velen is het straks niet meer dan een stenen paaltje op een grasveldje bij een driesprong aan de rand van het dorp. Maar voor de nabestaanden van de Hellendoorners Gerrit Jan Grobbink en Marinus Maris en onderduiker Klaas Andries Neuman voelt dit gedenkteken als een erkenning. Ook hun geliefden zijn oorlogsslachtoffer. Op die erkenning hebben ze 75 jaar moeten wachten.