Volledig scherm
Onder leerkrachten in de gemeente Hellendoorn is veel animo om deel te nemen aan de volgende landelijke onderwijsstaking op 30/31 januari. © Hollands Hoogte

Honderd stakende Hellendoornse leraren bieden petitie aan: ‘kwaliteit kost geld’

NIJVERDAL - Ouders moeten volgende week donderdag en vrijdag rekening houden met gesloten basisscholen, want de onderwijsvakbonden hebben opnieuw opgeroepen tot een landelijke staking voor betere arbeidsomstandigheden. In de gemeente Hellendoorn is sprake van grote animo om te staken en daarmee een krachtig signaal af te geven richting de rijksoverheid dat het echt anders moet.

Zo'n 100 protesterende meesters en juffen van basisscholen uit de hele gemeente Hellendoorn verzamelen zich donderdagochtend op de Prinses Marijkeschool aan de Noetselerbergweg. Ze lopen vanaf daar naar het Henri Dunantplein en bieden om 11.00 uur een petitie met hun grieven aan onderwijshouder Anja van den Dolder en burgemeester Anneke Raven aan. Woordvoerder Henk Groot Wassink spreekt over een ‘positieve actie’ om de zorgen en ongerustheid van de leraren over te brengen aan het Hellendoornse college.  De leraren verwachten dat de gemeente hun heldere boodschap overbrengt aan de beleidsmakers in Den Haag.

Verleiden

Groot Wassink benadrukt dat na de eerdere stakingen meer geld voor de onderwijssector is uitgetrokken, maar dat dit nog lang niet voldoende is om de kwaliteit van het basisonderwijs op peil te houden. Salarissen moeten omhoog om jongeren tot een keuze voor de pabo en daarna een carrière in het onderwijs te verleiden. „Ons vak is mooi, het lesgeven aan en de omgang met kinderen en het geven van diverse vakken zorgt voor heel veel afwisseling gedurende de dag, week en het jaar. Maar kwaliteit kost geld”, aldus de protesterende leraren. Zij vinden dat er ook meer geld nodig is voor boeken, ICT, nieuwe lesmethodes en onderhoud van de gebouwen.