Dierenarts Judith Bierens bevrijdt de reegeit van haar dode kalfje. Boswachter Sjaak van Dijk houdt het dier in bedwang.
Volledig scherm
Dierenarts Judith Bierens bevrijdt de reegeit van haar dode kalfje. Boswachter Sjaak van Dijk houdt het dier in bedwang. © Kees Jan Westra

Hulp voor reegeit met barensnood op Sallandse Heuvelrug; helaas redde haar kalfje het niet

HELLENDOORN - De boswachters Sjaak van Dijk en Kees Jan Westra van Staatsbosbeheer en dierenarts Judith Bierens hielpen deze week een reegeit in barensnood op de Sallandse Heuvelrug. Het dier maakt het weer goed, maar haar kalfje werd dood ter wereld gebracht.

„Sjaak van Dijk werd gebeld door één van onze buren op de Sallandse Heuvelrug. Er was een ree gezien in zorgelijke toestand.  Geen alledaagse melding voor boswachters. En gewoonlijk assisteren wij niet bij geboortes en redden de reegeiten zich zelf heel goed. Sjaak had vorig jaar een soortgelijke ervaring. Hij weet wel wat hem te doen staat”, aldus Kees Jan Westra.

Amper een jaar

Beide mannen gingen op zoek naar het dier en toen ze het vonden benaderden ze het voorzichtig van twee kanten. Van Dijk slaagde erin het dier, een jonge ree van amper een jaar oud,  vast te pakken zodat het niet kon vluchten. 

Kalfje is al dood

„En hoewel ze eerst nog even tegenspartelt, krijgen we haar al snel rustig. We zien dat haar kalfje helaas dood is. Het kopje en twee pootjes hangen buiten het lichaam. We proberen het kalfje er uit te halen, in een poging de reegeit te redden. Helaas lukt dat niet. Het kalfje is te groot om zonder veel stress en pijn bij de reegeit te verwijderen”, aldus Westra.  

Dierenarts

Daarom besluiten de dierenarts te bellen en Judith Bierens, dierenarts bij Dierenkliniek Hellendoorn–Nijverdal, is snel ter plekke om het ree te verlossen van het dode kalfje. Ook voor Judith, die zich in het dagelijks bezig houdt met de gezondheid van landbouwhuisdieren als koeien en geiten, is dit een bijzonder klusje.

Antibiotica

Met behulp van water, zeep en verloskettingen bevrijdt de dierenarts vrij snel het dode reekalf van de reegeit. Na controle en een antibiotica-prik laten de drie de reegeit rustig liggen. Aan het einde van de dag komt het bericht dat de reegeit in de loop van de middag rustig is opgestaan en het bos is in gelopen. 

Opgejaagde dieren

Westra: „In mei en juni zijn er veel reeën die jongen krijgen. Over het algemeen gaat dat goed, maar toch zien we ook regelmatig dat het niet goed afloopt. In dit geval dus vanwege een moeilijke bevalling. Eerder deze week kregen we ook een melding van een aangereden reegeit met twee ongeboren vruchten in zich. Als dit overdag gebeurt gaat het altijd om vanuit hun rustplaats opgejaagde dieren.”

Op afstand blijven

Hij wijst erop dat automobilisten derhalve in het buitengebied hun vaart moeten minderen en baasjes hun honden aan de lijn moeten houden in het natuurgebied. Wie een reekalf vindt, moet het met rust laten en op afstand blijven, aldus de boswachter. „Het moederdier is altijd in de buurt en zal goed voor het jong zorgen.”