Volledig scherm
Kalefater stopt definitief met het maken van decors. De Nijverdalse decorbouwgroep (vlnr.: Remco Knobben, Frits Tutert, Jan Eissens Yvanca Tutert en Jan Brinkman) heeft geen betaalbaar alternatief gevonden voor haar huidige onderkomen aan de Nijverheidsweg. © Frans Nikkels

Kalefater uit Nijverdal stopt definitief met maken van decors

NIJVERDAL - Kalefater heeft besloten om te stoppen met het bouwen van decors. Noodgedwongen, want de Nijverdalse decorbouwgroep kan in de gemeente Hellendoorn geen betaalbaar alternatief vinden, dat enigszins vergelijkbaar is met haar huidige onderkomen op industrieterrein ’t Lochter. De eigenaar heeft andere plannen met de hal aan de Nijverheidsweg.

„Je zou kunnen zeggen dat we het slachtoffer zijn geworden van de aantrekkende economie, want daardoor is het vrijwel onmogelijk om in deze gemeente zo’n ruim onderkomen te vinden voor slechts 400 euro per maand. We huren nu een  ruimte aan de Piksenweg in Marle, waar we verder kunnen gaan met onze living statues, maar daar is onvoldoende ruimte voor het maken of de opslag van onze decors. We willen ons huidige onderkomen voor 1 juli leeg opleveren en hebben daarom de afgelopen tijd reeds de nodigde decorstukken via Marktplaats verkocht”,  vertelt secretaris Yvanca Tutert van Kalefater.

Last

Tutert verwacht dat de nodige (toneel)verenigingen last gaan krijgen van het feit dat Kalefater is gestopt met het maken van (betaalbare) decors. Volgens haar is een goedkoop alternatief in deze regionen niet of nauwelijks te vinden. Ze verwijst naar een decorbouwer in Apeldoorn, maar dat is volgens  haar een puur commercieel bedrijf. „En zo zaten wij daar niet in”, benadrukt ze. En Tutert lijkt gelijk te krijgen.

Voor Toneelgroep ’t Hexel uit Nijverdal was het besluit van Kalefater de spreekwoordelijke druppel om zichzelf op te heffen. De Nijverdalse toneelvereniging Nut en Genoegen wilde dit jaar een decor van Kalefater gebruiken, maar moet nu dus op zoek naar een alternatieve leverancier. En dat laatste geldt ook voor Gymsportvereniging Fysion Nijverdal, dat de afgelopen jaren regelmatig gebruik maakte van decorstukken van Kalefater. Ook koren, basisscholen en andere organisaties moeten in het vervolg hun decors elders gaan bestellen.