Kijken naar omvallende bomen in Holten: voor deze mensen is dat een dagje uit

VideoHOLTEN - Een boom die wordt geveld en in stukken wordt gezaagd. Een kunstenaar die met een motorzaag hout bewerkt en bovenal de trekpaarden die met vereende krachten de delen van de net omgezaagde boom uit het bos slepen. De Dag van het Bos biedt een fascinerend schouwspel. 

Ook de achtste editie van het inmiddels traditionele evenement bij het Natuurmuseum de Holterberg trok afgelopen weekeinde veel publiek. De Dag van het bos bleek weer een echte publiekstrekker. Het verklaart ongetwijfeld het grote succes van de Dag van het Bos.

Zieke boom

„Ik denk dat er ongeveer tweehonderd toeschouwers zijn en daar zijn we weer blij mee. De combinatie van de activiteiten die hier vandaag te doen zijn, maakt de Dag van het bos eigenlijk uniek”, vertelt Anton van Beek, conservator van het Natuurmuseum de Holterberg. 

„Het is informatief omdat ik vertel over de Sallandse Heuvelrug. Maar ook is er veel te zien en dat maakt het geschikt voor zowel jong als oud.”

„Vandaag halen we een naaldboom weg uit het bos van Daantje Bos. De boom belemmert de groei van andere bomen en is ook ziek. Dat gebeurt allemaal onder professionele begeleiding van Mervin Goossen”, vertelt van Beek verder. „Daarna wordt de boom in stukken gezaagd en weggesleept door de paarden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Paarden trekken een boom uit het bos.
Volledig scherm
Paarden trekken een boom uit het bos. © Bert Kamp

Met neus in de boter

Frans Oesterholt komt uit Groenlo en is ‘toevallig’ bij het spektakel aanwezig op de Dag van het Bos. „Ik wist niet dat er wat te doen was. Samen met onze kinderen en kleinkinderen waren we aan het wandelen. Een hartstikke leuke activiteit voor de kinderen, dus we vallen met de neus in de boter.”

Quote

Mira deed het vandaag voor de eerste keer, dus die moest wennen

Jan Dankelman, menner

Kleinkinderen Tijn (8), Jitte (5) en Linn (7) kijken ondertussen geboeid toe naar de boom die met de motorzaag bewerkt wordt. Wanneer de boom op het punt staat van omvallen, wordt het steeds spannender. Gaat het allemaal wel goed? En valt de boom wel de juiste kant op? 

Op de antwoorden hoeft het drietal gelukkig niet lang te wachten, want de boom is binnen een paar minuten ‘veilig om’. En precies op de plek zoals die was voorspeld. „Gelukkig maar”, zegt Tijn met een zucht. „Want ik vond het heel spannend.”

Trekpaarden

Om de gekapte boom uit het bos te slepen, staan de Belgische trekpaarden Mira en Saskia al een tijdje briesend en trappelend klaar. Dat karweitje is niet altijd even makkelijk omdat ze de weg moeten vinden over niet gebaande paden, maar het tweespan weet de weg. Want dat klusje hebben ze al eerder weten te klaren. 

„We waren hier al op tijd, omdat we eerst vanochtend hebben geoefend. Mira deed het vandaag voor de eerste keer, dus die moest wennen. Makkelijk was het niet omdat Saskia veel drukker is. Daardoor is het lastig om de balans te vinden tussen de twee paarden”, vertelt menner Jan Dankelman.

Quote

Een hartstikke leuke activiteit voor de kinderen, dus we vallen met de neus in de boter.

Frans Oesterholt ,, bezoeker

Kunstenaar met motorzaag

Op het Holterbergplein voor het Natuurmuseum liggen inmiddels voor de kinderen broodjes klaar om afgebakken te worden op een open vuur. Houtkunstenaar Mervin Goossen is onderwijl druk met zijn motorzaag in de weer om beelden te zagen uit hout. Hij zaagt in een half uur tijd een gedetailleerde uil, die ter plekke in de verkoop gaat.

Toch gaat de meeste belangstelling uit naar Mira. Het trekpaard is na gedane arbeid verlost van zijn tuig en blijkt de rust zelve. De meeste kinderen durven het daarom wel aan om nog even op haar rug te zitten. Geduldig wachten ze op hun beurt. Een mooie afsluiting van een middag in de natuur.

Volledig scherm
© Bert Kamp