Volledig scherm
Scheidend voorzitter Henk Wolterink (rechts) overhandigt de voorzittershamer aan zijn opvolger Gertjan Klein Legtenberg. © Bert Kamp

‘Koning Parkgebouw’ zwaait af in Rijssense cultuurtempel

RIJSSEN - ‘Soms heb je van die dromen die je wakker houden, tot je ze uitvoert’. Wijze woorden van ‘Koning Parkgebouw’ Henk Wolterink vereeuwigd op een kussensloop. Wolterink kreeg het donderdagavond bij zijn afscheid opdat hij zijn hoofd vol ideeën er ’s avond op te ruste kan leggen

De voorzitter van de Stichting Het Parkgebouw nam in een vol restaurant van de Rijssense cultuurtempel afscheid van het bestuur en het Parkgebouw-personeel. Zijn opvolger, Gertjan Klein Legtenberg, typeerde Wolterink als een gedreven man, die continu dromen had om de Oude Dame, zoals het Parkgebouw liefkozend wordt genoemd, nog beter en mooier te maken. Ook herinnerde hij eraan dat Henk Wolterink en bestuursleden van het eerste uur het Parkgebouw hadden gered, toen het gemeentebestuur onder burgemeester G.J. Smit het statige gebouw met de grond gelijk wilden maken.

Gelukkig voor cultuurminnend Rijssen is dat niet gebeurd en staat er in het Volkspark nog een weliswaar oud maar van de modernste apparatuur voorzien gebouw. En dat die voorzieningen er zijn, is voor een zeer groot deel te danken aan Henk Wolterink. Voor veel van zijn dromen was niet altijd meteen geld, maar met zijn bouwkundige kennis en kennissen kwam het toch allemaal voor elkaar.

Klein Legtenberg maakte bekend dat het bestuur van het Parkgebouw vanaf heden ietwat anders gaat functioneren. Zo komt er praktische ondersteuning vanuit het bestuur voor directie en personeel, zodat er wat wordt gedaan aan de te grote werkdruk. Ook de gemeente wil daaraan een steentje bijdragen door extra subsidiebedragen te verstrekken.

Burgemeester Arco Hofland zei in zijn toespraak dat de gemeente weliswaar de hand op de knip moet houden maar toch iets gaat doen aan het lelijke hek van het Parkgebouw dat Wolterink al lang een doorn in het oog is.

Aan het eind van het officiële deel werd in het restaurant een soort van ‘wall of fame’ onthuld met de afbeeldingen van de drie voorzitters die de Stichting Het Parkgebouw heeft gekend: Aart Dokter, Riecs Rozemuller en Henk Wolterink.

Wolterink bedankt iedereen voor de prettige samenwerking en benadrukte dat zijn rol in het Parkgebouw nog niet is uitgespeeld. Hij zal zich samen met Parkgebouwdirecteur Jolanda Agteresch nog storten op de verwezenlijking van enkele dromen, zoals de uitbreiding van het podium in de Herman Wesselszaal met 5,5 meter en de verplaatsing van het los- en laadpunt voor de vrachtwagens met rekwisieten.