Volledig scherm
Archieffoto © Emiel Muijderman

Kritiek van Hellendoornse politiek op ‘Soweco-deal’

HELLENDOORN - De Hellendoornse politiek uit kritiek op directeur-bestuurder Reinier van Broekhoeven van de sociale werkvoorziening Soweco over het afsluiten van een langdurig huurcontract voor een grote hal op het industrieterrein ’t Lochter in Nijverdal. Volgens Van Broekhoven is die kritiek misplaatst. 

Op dit moment wordt in opdracht van een Nijverdalse ondernemer een grote hal aan de Van den Bergsweg gebouwd. Dat nieuwe pand wordt begin volgend jaar in gebruik genomen. De NV Soweco wil deze hal acht jaar huren en daarvoor betaalt de sociale werkvoorziening afgerond 85 mille per jaar. Het is de bedoeling dat zowel de groenploeg als medewerkers van Multipack Nijverdal (beschut werken) hier worden gehuisvest. De onderkomens aan de Rossinistraat en de Nijverheidsweg voldoen niet meer aan de arbo-eisen.

In de vergadering van de raadscommissie Samenlevingszaken bleek dat geen politieke partij begrip kan opbrengen voor dit directiebesluit. Want hoe kan Soweco zo’n langdurige huurovereenkomst afsluiten, terwijl momenteel in opdracht van de zes hierin deelnemende Twentse gemeenten wordt onderzocht of en zo ja hoe deze gemeenschappelijke regeling het best kan worden ontbonden? 

Onfatsoenlijk

De Hellendoornse politici kwalificeerden dat onder meer als ‘onbehoorlijk bestuur’, ‘onfatsoenlijk’ en ‘onbegrijpelijk’. Ze zien de bui al hangen. Mocht Soweco op termijn inderdaad worden ontbonden, dan komt de zorg voor de Hellendoornse Soweco-medewerkers bij de gemeente terecht en die wordt dan als rechtsopvolger opgezadeld met een  langdurig huurcontract. Een contract  voor een hal, waar oorspronkelijk ook de medewerkers van Multipack Rijssen zouden worden ondergebracht. Dat laatste gaat echter niet door, zodat in de hal flink wat ruimte over is. ‘Het kan toch niet zo zijn dat wij als gemeente straks zelf op zoek moeten naar nieuwe huurders om de kosten binnen de perken te houden’, aldus politici. 

Wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis benadrukte dat Reinier van Broekhoven als directeur-bestuurder van de NV Soweco gemachtigd is dit soort contracten af te sluiten en van onbehoorlijk bestuur geen sprake is. Ze toonde wel begrip voor de geuite gevoelens van onbehagen over deze deal.

Misplaatst

Reinier van Broekhoven zegt dat de kritiek misplaatst is, omdat hij dit huurcontract allang had gesloten voordat er sprake was van een onderzoek naar de ontbinding van Soweco. Hij noemt het een noodzakelijk besluit, omdat de huisvestingssituatie van de groenploeg en Multipack Nijverdal om een oplossing schreeuwde. Hij benadrukt dat ook deze deal destijds besproken is met de wethouders van de zes deelnemende gemeenten. Omdat Van Broekhoven geruchten had opgevangen over een onderzoek naar de toekomst van Soweco  besloot hij geen pand te kopen, maar te huren.