De onoverzichtelijke T-kruising Parallelweg-Constantijnstraat wordt volgend jaar aangepakt. Het is één van de maatregelen om de veiligheid voor fietsers in het centrum te vergroten.
Volledig scherm
De onoverzichtelijke T-kruising Parallelweg-Constantijnstraat wordt volgend jaar aangepakt. Het is één van de maatregelen om de veiligheid voor fietsers in het centrum te vergroten. © Lenneke Lingmont

Kruispunten in Nijverdal aangepakt: Ruim baan voor de fietsers

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn gaat volgend jaar enkele wegen en kruispunten in Nijverdal aanpakken om de fietser ruim baan te geven. De inwoners moeten volgend jaar 10 procent meer gaan fietsen. ‘Want fietsen is gezond, veilig, duurzaam en stil‘, stelt het college. 

Er wordt steeds meer gefietst in de gemeente Hellendoorn. Medio 2018 werd 26 procent van alle ritten per fiets afgelegd en bij de relatief korte ritten tot 7,5 kilometer lag dat zelfs op 37 procent. „Dat is relatief hoog”, erkent het college, maar het vindt dat de inwoners nog vaker de auto en motor moeten laten staan en de fiets moeten pakken. Daarom wordt op diverse plekken in Nijverdal de  infrastructuur aangepakt.

Fietsstraat

Zo wordt het deel van de Rijssensestraat tussen de Smidsweg en Constantijnstraat ingericht als een zogenoemde ‘fietsstraat’, waar auto's te gast zijn en eenrichtingsverkeer gaat gelden. Om het voor fietsers veiliger te maken in het centrum worden het kruispunt Grotestraat-G. van der Muelenweg en  de gevaarlijke T-splitsing Parallelweg-Constantijnstraat volgend jaar aangepakt. Bovendien worden diverse fietsroutes naar scholen en werk onder de loep genomen en waar mogelijk aangepast. 

F35

Hellendoorn vindt dat de F35 verder moet worden uitgebouwd. Dat betekent concreet het doortrekken van deze fietssnelweg van sportzorgcentrum Het Ravijn over de N35 naar Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug (Paarse Poort) en in de nabije toekomst verder richting Raalte. Het college vindt ook dat de  F35 tussen Vriezenveen en Vroomshoop via  Daarlerveen moet worden gerealiseerd.