Volledig scherm
In totaal 26 leerlingen van basisscholen in Rijssen-Holten namen in het Parkgebouw Rijssen deel aan het Junior Dictee. © Lars Smook

Lieke ten Wolthuis wint Junior Dictee Rijssen

Met slechts twee foutjes kroonde Lieke ten Wolthuis zichzelf dinsdag tot winnares van het Junior Dictee in het Parkgebouw in Rijssen. Nummer twee werd Hendrik Claus met vier fouten. Matthijs van den Weerd maakte de top drie compleet met vijf fouten.

In totaal moesten de kinderen, uit de groepen 7 en 8, vijftig ‘moeilijke’ woorden goed formuleren. De scholieren gingen opvallend veel de mist in bij het woord ’quote’.  Vele rare constructies werden daarvan gemaakt. Het gemiddelde aantal fouten was dit jaar 10.8. Daarmee is het dictee beter gemaakt dan vorig jaar.

Niveau

Annelies Kremer van de organisatie onderstreept het belang van taal voor kinderen. „We willen laten zien dat door lezen de taalvaardigheid enorm verbetert”, zegt zij. Kremer merkte in de afgelopen jaren geen grote niveauverschillen: „Het is wel een stabiele lijn. Als de resultaten een jaar minder zijn, maken we het dictee het volgende jaar iets makkelijker, maar het moet wel nog een beetje een uitdaging blijven, want deze kinderen kunnen natuurlijk wel wat.” 

Uit de gemeente Rijssen-Holten deden 26 kinderen mee aan de jaarlijkse terugkerende schrijfwedstrijd. Van veertien verschillende scholen, één uit elke groep. Later op de dinsdagavond begint het Groot Dictee Rijssen-Holten voor volwassenen.

Volledig scherm
Twee deelnemers aan het Junior Dictee Rijssen concentreren zich op lastige spellingopgaven. © Lars Smook