Het Hellendoornse VVD-raadslid Joost ter Horst overhandigt de uitkomsten van de publieksenquête aan burgemeester Anneke Raven met de dringende oproep aan het college om hier ook echt iets mee te doen. De begroting voor 2020 was toen echter al klaar.
Volledig scherm
Het Hellendoornse VVD-raadslid Joost ter Horst overhandigt de uitkomsten van de publieksenquête aan burgemeester Anneke Raven met de dringende oproep aan het college om hier ook echt iets mee te doen. De begroting voor 2020 was toen echter al klaar. © Maks Gennisse

Lokalo’s Hellendoorn: ‘Ozb-stijging van 25 procent is onverantwoord’

NIJVERDAL - Lokaal Hellendoorn baalt flink dat de gemeente bij het opstellen van de begroting van 2020 niets heeft gedaan met de uitkomsten van de onlangs gehouden publieksenquête. Die enquête is door 1.757 personen ingevuld en geldt als representatief voor de Hellendoornse samenleving.

 „De resultaten van deze enquête onder inwoners, ondernemers en organisaties zijn duidelijk. Bijna 75 procent is niet bereid een verhoging van de gemeentelijke belastingen te accepteren om zo de financiële problemen van de gemeente op te lossen. Ze willen niet bloeden voor tekorten, die zijn ontstaan in het gemeentehuis en door het rijk. Desondanks blijft het college vasthouden aan een een ozb-verhoging van 25 procent. Lokaal Hellendoorn is van mening dat een dergelijke verhoging onverantwoord is”, schrijft de grootste oppositiepartij.

Formeel antwoord

De lokalo's staan zeker niet alleen in deze opvatting. Ook de VVD-fractie vindt het nogal vreemd dat het college zo ‘formeel’ reageert op de uitkomsten van de publieksenquête. Het college stelt namelijk dat het onderzoek naar de voorgestelde bezuinigingsmogelijkheden een initiatief van de gemeenteraad is en dat het dus ook de politieke partijen in de raad zijn, die iets met deze uitkomsten moeten doen. VVD-raadslid Joost ter Horst bood daarom de uitkomsten van de enquête tijdens de vergadering de commissie ABZM aan burgemeester Anneke Raven aan. De begroting voor 2020 was toen echter al verschenen...      

Het steekt Lokaal Hellendoorn verder dat het college de ‘onderbouwde alternatieve voorstellen’ van deze en andere oppositiepartijen aan de kant heeft geschoven. De lokalo's vinden dat er totaal andere keuzes moeten worden gemaakt. Minder ambtenaren en wethouders, afbouw van de samenwerking met de Regio Twente en flink bezuinigen op ‘luxe zaken’ als cultuur en theater. 

Tij keren

Lokaal Hellendoorn schrijft te willen voorkomen dat op 5 november een begroting wordt vastgesteld, waardoor alle inwoners ‘onevenredig hard’ worden getroffen door het ‘extreem verhogen‘ van de belastingen. De partij verspreidt deze week huis-aan-huis een nieuwsbrief met haar standpunten en de vraag aan inwoners om mee te denken om het tij te keren. Lokaal Hellendoorn houdt hiervoor op woensdag 23 oktober een bijeenkomst in café De Gezelligeit (Bibenstraat 40) in Hellendoorn, die om 19.30 uur begint.