Volledig scherm
Agrarische bedrijven in de gemeente Hellendoorn zitten absoluut niet te wachten op een forse verhoging van de ozb. © Ingmar Vos / ProNews

LTO vraagt boerenbedrijven in Hellendoorn te ontzien bij ozb-verhoging

NIJVERDAL - Agrarische bedrijven in de gemeente Hellendoorn hebben nu al moeite om het hoofd boven water te houden. Elke lastenverzwaring maakt overleven alleen maar lastiger.

De LTO-afdelingen Salland en West-Twente, die zo'n 250 agrarische bedrijven in de gemeente Hellendoorn vertegenwoordigen, keren zich tegen de door het college voorgestelde verhoging van de onroerendezaakbelasting van 25 procent. Volgens de standsorganisatie wordt de agrarische sector hierdoor onevenredig hard getroffen en zorgt dit voor een onzekere toekomst van menige agrarische ondernemer.

De gemeente Hellendoorn verkeert momenteel in financieel zwaar weer en moet in de periode 2020-2023 jaarlijks minimaal 8 miljoen euro bezuinigen om de begroting weer op orde te krijgen. Het college kwam eind augustus met een reeks voorstellen, waaronder een ongekend forse ozb-verhoging.

Scheefgroei

Beide LTO-afdelingen benadrukken in hun brief aan de Hellendoornse politiek dat agrariërs als geen ander weten wat het betekent om in financieel slechte tijden de tering naar de nering te moeten zetten. Dat keuzes moeten worden gemaakt, die pijn doen en de toekomst onzeker maken. Ze vinden dat de gemeente Hellendoorn de boerenbedrijven deze keer moet ontzien.

De briefschrijvers benadrukken dat in Hellendoorn de laatste jaren sprake is van een ‘scheefgroei’ bij de ozb, dat de lastenstijging voor woningeigenaren is beperkt en dit ten koste gaat van de bedrijven. „Een verdere ozb-stijging zal deze scheefgroei alleen nog maar verder doen toenemen.” 

800 euro

In een voorbeeld wordt uitgegaan van een woning met een woz-waarde van 200.000 euro en bedrijfsgebouwen van 500.000 euro. Daarvoor moest dit jaar zon 3.500 euro aan ozb worden betaald. Dat dreigt in 2020 4.300 euro te worden, ofwel een stijging met 800 euro en dat is voor veel boeren een hard gelag. De LTO-afdelingen vragen de politiek dit ozb-voorstel te wijzigen en ‘de verhouding tussen de ozb-tarieven voor woningen en niet-woningen meer in evenwicht te brengen’.