Julia Geitenbeek, Mirthe Mogezomp en Mark Geitenbeek met hun winnende foto’s.
Volledig scherm
Julia Geitenbeek, Mirthe Mogezomp en Mark Geitenbeek met hun winnende foto’s. © Bert Kamp

Mirthe, Julia en Mark maken de beste natuurfoto’s in Holten

HOLTEN - Van de 14 jonge fotografen die meededen aan een fotowedstrijd van het Wereld Natuur Fonds gingen Mirthe Mogezomp, Julia Geitebeek en Mark Geitebeek gistermiddag met de eerste prijs naar huis. Zij mochten hun winnende foto’s aan de muur hangen op een prominente plek van Natuurmuseum Diorama in Holten.

Coördinator Iris van Buren van het WWF regioteam Twente/Vechtdal ging eind augustus na een fotoworkshop zelf op pad met de deelnemende kinderen om foto’s te maken op de Sallandse Heuvelrug. „Klimaatbewaking begint bij de jeugd”, zegt van Buren. „Als ze de natuur in gaan en goed opletten, weten ze waar ze het voor doen. Hun enthousiasme kunnen ze weer overbrengen op ouderen.” 

Modder

Van Buren vond het geweldig om met een groepje het bos in te gaan. „Kinderen kunnen zo ongeremd zijn. Ze klimmen in bomen, liggen in de modder en doen er alles aan om het juiste plaatje te schieten. Ze kwamen dan ook aardig vies weer thuis.”

Paars

De jury beoordeelde de foto’s op kleur, compositie en techniek. De 9-jarige Mirthe uit Gorssel won met haar foto in de categorie Paars. Ze maakte met haar mobiel een close-up van de bloeiende heide in de categorie Paars. De achtergrond van de foto is scherp en de voorgrond juist wat vager. „Dat brengt diepte in de foto. En daardoor lijken de bloemen net een spetterend vuurwerk dat je tegemoet komt”, aldus het jury-oordeel. Op de vraag aan de moeder van Mirthe of het mooie plaatjes misschien in de genen zit, antwoordt ze ontkennend. „We maken vakantiefoto’s en dat is het wel zo’n beetje. De rest laten we maar aan Mirthe over.”