Volledig scherm
Fietstourclub CC'75 houdt voor het eerst een For Kids Only tocht. De start was in de stromende regen. © Bert Kamp

Modderig parcours in Nijverdal maakt mountainbiken juist leuk

NIJVERDAL/HELLENDOORN - Veel modder en afdalingen. Dat is waar de jongste mountainbikers zondagochtend naar uitkeken. De bikkeltjes startten na de volwassenen en volgden hun diepe sporen tijdens de Eshuis Accountants Holterberg ATB Tocht.

Waar ben ik aan begonnen zie je een jong mountainbikertje kijken. Terwijl aanvoerder Marcel Bosgra de gezamenlijke veiligheidscheck met de 21 deelnemers uitvoert op het start- en finishterrein van camping de Noetselerberg in Nijverdal begint het te miezeren. Maar het weertje hoort bij deze tak van sport weten de wat oudere kinderen. Ze staan allemaal te popelen om van start te gaan. Want de ATB tocht voor Kids Only wordt niet zo vaak georganiseerd. En dat kleine beetje regen, daar wordt het parcours nou juist lekker modderig van. 

Regenjas

Fleur Altink en Bas Kramer van 7 en 6 jaar zijn één van de jongste deelnemers. Samen met hun vaders gaan ze de 15 kilometer lange tocht rijden. Uitgerust in joggingbroeken, een regenjasje en sportschoenen staan ze naast hun kleine mountainbikes. „We gaan door het bos, over paadjes. Ik denk dat we ook wel hard gaan., vertelt Bas. Hij laat trots de extra dikke banden van zijn fiets zien. „Dan heb ik beter grip”, legt de 6-jarige uit. 

Modder

Wie wel voor snelheid gaan zijn de 11-jarige vriendjes Luuk Kleinjan en Tiemen Ekkel uit Hellendoorn. Zo te zien volleerd mountainbikers. Uitgerust in professionele clubkleding staan ze wijdbeens te wachten. De pittige paadjes van de Sallandse Heuvelrug bij Holten en Nijverdal kennen ze goed. Ergens tegenop zien doen ze niet. Wel kijken ze uit naar modder. Veel modder. „Zodat we helemaal onder zitten en heel vies thuiskomen”, grapt Tiemen. „En de afdalingen. Die zijn het mooiste.” 

Verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De jeugdige deelnemers aan de For Kids Only tocht kijken uit naar de modderige paden. © Bert Kamp

Check

Maar eerst dus de veiligheidscheck. Uitermate belangrijk want helm en wielen moeten goed vast zitten en de remmen in orde. Bosgra laat de kinderen de riempjes van de helmen losmaken. De hoofden moeten naar voren gebogen. Valt de helm, dan zit het niet goed. Fleur en Bas worden geholpen door vaders Ronny en Rick. Bosgra legt de jongens en meisjes uit dat ze eerst drie kilometer rustig het parcours gaan fietsen, dan splitst de groep zich in de langzame en snelle fietsers. Inmiddels is de miezerige bui overgegaan in stromende regen. „Tijd om te gaan”, roept Bosgra. En de groep vertrekt in de moddersporen van de volwassenen die eerder zijn vertrokken.