Het Hellendoornse college zet de voor volgend jaar aangekondigde ozb-verhoging van 25 procent door. Dat gaat iedereen in zijn of haar portemonnee voelen.
Volledig scherm
Het Hellendoornse college zet de voor volgend jaar aangekondigde ozb-verhoging van 25 procent door. Dat gaat iedereen in zijn of haar portemonnee voelen. © ANP XTRA

Monsterklus: Hellendoorn wil in 2020 8,9 miljoen euro bezuinigen

NIJVERDAL - Liefst 8,9 miljoen euro. Zoveel kost het de gemeente Hellendoorn om het eigen huishoudboekje op orde te krijgen. Een mega bezuinigingsoperatie die ook bij inwoners stevig pijn doet in de portemonnee. 

Er wordt fors bezuinigd op het sociaal domein (3,3 miljoen euro) en ook op andere beleidsterreinen (2,7 miljoen euro). De gemeentelijke belastingen gaan fors omhoog, waarbij de ozb-verhoging van 25 procent opvalt. De afvalstoffenheffing en het reinigingsrecht stijgen met 4,9 procent.

Het betekent concreet dat  de gemeentelijke belastingen voor een gemiddelde woningbezitter met circa 120 euro stijgt. Huurders gaan 36 euro meer betalen en voor ondernemers met een eigen bedrijfspand stijgt de ozb 1.272 euro. Het college snapt dat dit hard aankomt, maar zegt geen andere mogelijkheid te zien om de begroting voor 2020 sluitend te krijgen.

‘Geen garanties’

In de begroting staat een lange reeks bezuinigingsvoorstellen, die vooraf met de politiek is besproken en daarna nog slechts op enkele details is aangepast. Deze maatregelen worden gesteund door de coalitiepartijen en dus door een raadsmeerderheid. Bestaande voorzieningen worden zoveel mogelijk overeind gehouden. Het college erkent dat het nog maar de vraag is of de ingeboekte bezuinigingen op de jeugdzorg en wmo wel kunnen worden gehaald. „We kunnen geen harde garanties afgeven.”