Volledig scherm
Het orkest van de Holtense Muziekvereniging tijdens het nieuwjaarsconcert in januari. © HMV

Muziekvereniging in Holten wil zwarte jassen voor dodenherdenking, maar krijgt geen rooie cent van gemeente

RIJSSEN/HOLTEN - De Holtense Muziekvereniging (HMV) vroeg aan de gemeente Rijssen-Holten 1.000 euro voor de aanschaf van jassen. „Speciaal voor de Nationale Dodenherdenking op 4 mei willen we uniformiteit uitstralen”, zegt voorzitter Irna Baltes. Maar het geld komt er niet; de aanvraag voldeed niet aan de eisen.

En dat is erg jammer, reageert HMV-voorzitter Baltes op het nieuws van de afwijzing. Volgens de voorzitter heeft de muziekvereniging al geruime tijd het dragen van uniformen tijdens optredens afgeschaft. 

„We treden op in overhemden en die zijn voor alle leden dezelfde. En bij buitenoptredens dragen we wel een jas, maar dat is een blauwe. Voor de dodenherdenking vonden we dat echter niet passend en daarom willen we 49 zwarte softshell jassen à 26 euro aanschaffen.”

Speciale gelegenheid

HMV speelt elk jaar bij de dodenherdenking, maar dit jaar is dat een speciale gelegenheid in verband met de viering van 75 jaar bevrijding. Zo staat het ook omschreven in de subsidieaanvraag van de penningmeester van HMV, die niet met naam wil worden genoemd.  

‘Voor de muzikale begeleiding bij de dodenherdenking is het gepast dat het orkest uniforme zwarte kleding draagt. Uiteraard heeft HMV uniforme kleding voor optredens en evenementen, maar die is niet geschikt voor de dodenherdenking.’

Intern bespreken

De jassen kosten een slordige 1500 euro en de gevraagde subsidie bedroeg 1000 euro. Volgens de penningmeester is nog niet duidelijk hoe het moet met de jassen nu er geen geld van de gemeente komt. „We gaan dat intern nog bespreken”, aldus de financiële vrouw van de HMV.  

Reguliere activiteit

De Cultuur Adviesraad bestaat uit leden afkomstig uit de gehele gemeente. De CAR adviseert het college van burgemeester en wethouders van Rijssen-Holten over de subsidieaanvragen. Volgens de raad voldoet het verzoek van HMV niet aan de eisen omdat het daarbij gaat om een reguliere activiteit.