Volledig scherm
© Jan Leening

N. (28) uit Rijssen heeft huis vol gestolen spullen, wordt alleen veroordeeld voor bezit ervan

ALMELO/RIJSSEN - Van een vaatwasser en een magnetron tot aan handgrepen en twee brandblussers: het was een bonte verzameling spullen die de 28-jarige N. uit Rijssen in huis had. Goederen die gestolen waren. En dat had hij kunnen weten, oordeelde de politierechter vrijdagmiddag in de Almelose rechtbank. 

Zelf bleef de Rijssenaar volhouden dat hij zich van geen kwaad bewust was. Hij had de spullen ‘in het bos gevonden’, op een plek waar wel vaker huisraad werd gedumpt. Dus volgens hem was het afval. Maar wel prima afval, antwoordde de officier van justitie. „Mooi genoeg om in uw eigen huis te zetten.”

Het bleek te gaan om goederen ontvreemd uit verschillende (recreatie)woningen in Rijssen. En dat ging met grof geweld, met veel schade tot gevolg, vertelde een van de benadeelden tijdens de zitting. De vordering die hij daarvoor indiende, kan echter niet op N. verhaald worden. Er kan niet bewezen worden dat hij bij de inbraken betrokken was.

Maar, hij had wel kunnen weten dat het gestolen goed was. Bovendien deden alle verschillende verklaringen van N. de rechter de wenkbrauwen fronsen. „Volgens mij weet u veel meer dan u vertelt.” 

De geëiste 60 uur werkstraf werd dan ook te mild bevonden. Het werd 180 uur, met daarbij een proeftijd van twee jaar. Mocht N. in die periode nog een keer de fout in gaan, dan gaat hij twee weken de gevangenis in.