Volledig scherm
Een echtpaar in Holten moet leren leven met het wonen in de stank. © Getty Images

Nachtmerrie echtpaar in Holten compleet: rechter kan niets doen tegen stinkende paarden

De bewoners van een koopwoning aan de Stevenssteeg in Holten zullen ermee moeten dealen dat ze naast een paardenfokkerij wonen en stankoverlast van de paarden kunnen hebben. Dat blijkt uit een uitspraak die de Raad van State woensdag bekendmaakte.

De familie Engelen, die in 2007 aan de Stevenssteeg ging wonen, heeft een huis gekocht met een agrarische bestemming, zo stelt de Raad van State in Den Haag. Dat is het hoogste orgaan op het gebied van bestuursrecht in ons land. 

De kopers dachten zelf dat ze een burgerwoonhuis hadden gekocht. De prijs was daar in ieder geval wel naar, aldus hun woordvoerder Mark Engelen vorige maand.

Stank en stof

Engelen wil dat de gemeente Rijssen-Holten optreedt tegen stank- en stofoverlast uit de paardenfokkerij pal naast hun huis. In 2009 kwam paardenfokker Gerard Egberink naar de Stevenssteeg. Hij kocht het bedrijf en een bedrijfswoning. 

De woning van Engelen was vroeger ook een bedrijfswoning, maar is in het verleden afgesplitst verkocht. Alles heeft echter een agrarische bestemming gehouden, stelt de Raad van State. De afgesplitste woning heeft daardoor niet de milieubescherming van een burgerwoning. 

En dus moet de familie Engelen het doen met een huis in de stank.