Actrice Johanna ter Steege.
Volledig scherm
Actrice Johanna ter Steege. © ANP Kippa

Nederlandse artiesten aan minister: steun vrije theaterproducenten, anders valt hele bedrijfstak om

WIERDEN - Pierre Bokma, Waldemar Torenstra, Tineke Schouten en de in Twente opgegroeide Johanna ter Steege. Zomaar een greep uit alle acteurs en actrices die een brief hebben ondertekend die naar minister Van Engelshoven gaat. Tal van acteurs en regisseurs vragen daarin om steun voor de vrije theatersector. 

Meer dan duizend acteurs en regisseurs steunen de oproep. Zij stellen dat de vrije theaterproducenten jaarlijks met elkaar voor 60 procent van het aanbod in de Nederlandse schouwburgen en theaters zorgen. Met eigen investeringen, zonder subsidie.

Al 5.000 annuleringen

Door de maatregelen in de strijd tegen corona hebben deze theaterproducenten al circa 5.000 voorstellingen moeten annuleren. De acteurs en regisseurs vrezen dat producenten dat financieel niet kunnen dragen en zonder overheidssteun omvallen. 

Hele bedrijfstak op omvallen

Als dat gebeurt, verdwijnt volgens hen een hele bedrijfstak. Behalve acteurs verliezen dan ook technici, kostuumontwerpers, decorbouwers, productieleiders, belichters, impresario’s en componisten hun baan. 

Daarom vragen de regisseurs en acteurs Ingrid van Engelshoven om steun. Zij is Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.