Wie weet straks nog wie Tiemen de Jonge was?
Volledig scherm
Wie weet straks nog wie Tiemen de Jonge was? © Han Haveman

Nieuwe straatnaambordjes in Hellendoorn, opdat wij nooit vergeten

NIJVERDAL - Hellendoornse verzetshelden mogen niet worden vergeten. Ze brachten vaak het ultieme offer in hun strijd tegen de Duitse bezetter. Na de Tweede Wereldoorlog werden vijftien straten in de gemeente naar hen vernoemd, maar wie weet straks nog wie Gerrit-Jan Piksen, Hendrik Limbeek of Tiemen de Jonge waren?

Op de huidige straatnaambordjes wordt geheel niet verwezen naar hun daden. Volgens de Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn moet dat veranderen door nieuwe straatnaambordjes te plaatsen met de toevoeging ‘verzetsstrijder’ of ‘oorlogsslachtoffer’ en wellicht de datum van hun overlijden. Het Hellendoornse college is het daarmee eens en heeft besloten 43 straatnaambordjes te vervangen in het jaar dat 75 jaar bevrijding groots wordt gevierd.  Op de nieuwe bordjes wordt verwezen naar hun verzetswerk. In twee gevallen hebben de verzetsmensen de oorlog overleefd 

Vijftien helden

Het gaat concreet om de straten die zijn vernoemd naar Geerhard Bosch, Hans ten Brug, Herman Kampman, Jacob Kapteyn, Evert Lancker (Hellendoorn), Hendrik Limbeek, Gerrit-Jan Piksen, Albert Tijhuis, Botte van der Wal, Henk Hartholt, Tiemen de Jonge (Nijverdal), Gozem Gritter, Gerrit Jan Kerkdijk, Gerhard Nijland en Wicher Wuite (Daarlerveen).

Quote

We zijn op zoek naar hun nabestaan­den

Laura van Weijen, Predikant

Nabestaanden

Op 5 april, de datum waarop  Gerrit Jan Kerkdijk in 1945 door de Duitsers werd gefusilleerd, wordt het eerste nieuwe straatnaambordje opgehangen. Predikant Laura van Weijen zegt dat de initiatiefnemers nog op zoek zijn naar nabestaanden van deze verzetsstrijders, zodat ze aanwezig kunnen zijn bij de plaatsing van de nieuwe bordjes. Ze kunnen een mailtje sturen naar  lvanweijen@gmail.com.

En wie was die Gerrit-Jan Piksen ook al weer?
Volledig scherm
En wie was die Gerrit-Jan Piksen ook al weer? © Han Haveman